Начало Водещи България за съжаление е 88-ата страна в доклада за щастието

България за съжаление е 88-ата страна в доклада за щастието

646

България за съжаление е 88-ата страна в Световния доклад за щастието. Финландия отново е най-щастливата страна. Оказа се, че ширещата се навред епидемия от Covid-19 не е довела до сериозни размествания в класацията на най-щастливите държави. Равносметката е според данните за щастие от миналата година, където Финландия е първа в класацията за четвърта поредна година.  Това сочи годишният доклад на ООН, публикуван днес.

Мерилка за щастието

Изследователите зад Световния доклад за щастието, който е създаден за 9-поредна година, използва данни на „Галъп“.  Създателите на доклада се допитват до оциологически агенции в 149 държави по света. Те на свой ред се допитват до местните хора. Целта им е да измерят нивото на щастието им. Изследването разчита и на данни като брутния вътрешен продукт. Изследва и социалната подкрепа във всяка държава, както и степента на лична свобода. В проучването се проследяват и нивата на корупция в съответната страна, за да определят нивото на щастието на местните жители.

Дания е втора, Швейцария е трета в стълбицата на щастието

Отново челните места са доминирани от европейски държави. Втора е Дания, следвана от Швейцария, Исландия и Нидерландия. Единствената неевропейска държава в топ 10 е Нова Зеландия, която е „паднала“ с едно място в сравнение с предходния доклад. Германия пък се е изкачила от 17-о на 13-о място, Франция също е подобрила позицията си с две места до 21-во.  Клетата ни България е на 88-о място, след Непал и преди Малдивите. Страната ни се е изкачила с 8 позиции в сравнение с миналата година.

Афганистан е на дъното в класацията на щастието

Африканските нации Лесото, Ботсвана, Руанда и Зимбабве са на дъното на класацията. Заради лошите социални условия, липсата на права и свободи, заради глада, болестите, корупцията и високата смъртност държавите от черния континет са последни в класацията. Дъното в стълбицата на щастието е Афганистан, чиято нация тази година е класирана като най-нещастния народ в света.

 

предишна статияМТV – 40 години емблема в музикалния бизнес
следваща статияФинансови успехи за една от зодиите