Начало Водещи Британските учени установиха, че мъжете се срамуват да са вегетарианци

Британските учени установиха, че мъжете се срамуват да са вегетарианци

1163
Сподели
вегетарианци

Британски учени от университета в Саутхемптън са установили, че мъжете се срамуват да поръчват вегетариански ястия в ресторантите и се притесняват от реакцията на обществото ако изберат безмесен режим на хранене, пише британският вестник The Telegraph.

Проучването е отнело на изследователите повече от година и в него са участвали 22 доброволци. Те били разделени на три групи: зелени (склонни към вегетарианство по екологични причини), спортисти (стремящи се да попълнят недостига на белтъчини при безмесна диета) и такива, които разчитат на благотворителни организации, раздаващи безплатна храна.

Учените не са правили анкети или друг вид допитвания, а просто са регистрирали какви ястия избират участниците в експеримента. Оказва се, че хора, които по принцип не обичат месо, са се притеснявали да не станат за смях на околните ако поръчат нещо вегетарианско.

Мнозина мъже се оплакали в хода на проучването, че отказът от консумация на месо ги поставя в социална изолация. Това важало дори в случаите, когато ставало въпрос за вегетарианска диета, предписана от медицинско лице заради наличието на здравословен проблем.

По-рано медиите съобщиха, че във Франция организаторите на фестивал за вегани се видели принудени да отменят събитието заради множеството „изключително агресивни заплахи“ от страна на ловци и производители на месо и месни продукти. Местни фермери се бяха заканили да протестират срещу провеждането на фестивала.

Коментари