Начало Водещи „Барби“ се превърна във Фрида Кало

„Барби“ се превърна във Фрида Кало

1515
Барби

Куклите „Барби“ отдавна вдъхновяват младите момичета по света със своята красота и стил. Сега те ще вдъхновяват подрастващите и със своят ум и дързост.

Във вторник, в навечерието на Международния ден на жената, американският гигант в производството на играчки „Мател“ представи 17-те си нови модела на „Барби“, чийто прототипи са инспириращи личности от миналото и настоящето като непокорната мексиканска художничка Фрида Кало и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан – Амелия Еърхарт.

Барби

Новите кукли излизат на пазара след като „Мател“ проведе проучване сред 8000 майки от целия свят и установи, че 86% от тях се притесняват какви са моделите на подражание, на които са изложени техните дъщери.

„Момичетата са можели винаги да разиграват всевъзможни роли и да упражняват различни кариери с „Барби“. Сега сме развълнувани да им представим истински модели за подражание от действителността, за да им напомним, че те могат да бъдат всичко, което си пожелаят“, написа Лиза Макнайт, старши вицепрезидент и генерален мениджър на „Барби“.

Барби

Новата колекция кукли е разделена на две линии. Едната е кръстена „Вдъхновяващи жени“ и представя исторически личности, а другата – „Широу“ (Shero – игра на думи между „тя“ и „герой“ – бел.авт) – изобразява жени, които са пример за подражание днес.

За момента „Вдъхновяващите жени“ са 3 – един от най-популярните и значими художници на XX век и бунтар Фрида Кало; смелата Амелия Еърхарт, която през 1932 година става първата жена, прелетяла през Атлантическия океан, а през 1935 година и Тихия океан; и брилянтната американската математичка афроамериканка Катрин Джонсън, която изчислява траекторията на първото пътешествие до Луната и променя завинаги историята на НАСА. Както съобщи говорителката на „Мател“ Мариса Брик обаче, очаква се към Кало, Еърхарт и Джонсън съвсем скоро да се присъединят и други „Вдъхновяващи жени“.

Барби

Останалите 14 „Барби“-та пък част от колекцията „Широу“ (Shero – игра на думи между „тя“ и „герой“ – бел.авт), която съществува от 2015 година, но постоянно се разширява. В нея са включени кукли, създадени по образ на забележителни жени от сферата на спорта, модата, журналистиката, киното, бизнеса и много други и то не само от американски произход, но и австралийски, британски, турски, китайски, германски, мексикански, полски, и испански. Сега новите „попълнения“ олимпийската шампионка по бокс Никола Адамс, сноубордистката Клои Ким, актрисата Гуан Сяотун, рижисьорката Пати Дженкинс и шеф-готвачката Елен Дароз.

Барби

Компанията е изготвила и кукли- копия на тъмнокожата американска гимнастичка Габи Дъглас, режисьорката и сценарист Ава Дюверне, плюс сайз моделът Ашли Греъм и американската състезателка по фехтовка Ибтихадж Мухамад.

Очаква се всяка една кукла от тази серия да бъде придружена от информация за постиженията на нейния прототип.