Начало Водещи Асен Василев: Блестящи приходи в бюджета, събрани са с 685 млн. лв....

Асен Василев: Блестящи приходи в бюджета, събрани са с 685 млн. лв. повече

114
Асен Василев
Асен Василев/ Снимка: БТА

Приходната част на бюджета върви изключително добре. До момента, от началото на годината към 19 февруари сме събрали с 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки, отколкото миналата година за същия период. Това обяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

„Събираемостта е както следва: за данъците: ръст с 13,9%, осигуровки – с 9,2%, увеличението при митническите сборове, ДДС от внос и акциз е 11,2%“, обобщи той.

По-рано от Министерство на финансите обявиха, че се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и Агенция „Митници“ в единна приходна агенция. „Това се прави с цел по-ефективно администриране на събирането на мита, данъци и акцизи, както и от гледна точка оптимизация на държавната структура. Това не е нещо ново или изключително. Общи данъчни и митнически агенции има в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Унгария в ЕС. Това е подход, който се използва и в Англия, и в Америка“, уточни министърът.

И обясни защо сега е подходящият момент това да се случи. „Очакваме в рамките на годината да имаме и решение за сухопътните граници на Шенген. Това би означавало сериозна реорганизация на Агенция „Митници“, тъй като няма да има нужда от митнически пунктове на границите с Румъния и Гърция. Имайки предвид, че такава голяма реорганизация така или иначе ще се случва в Агенция „Митници“, това е и моментът, в който да се направи сливането с НАП в единна приходна агенция“.

Още икономически новини – четете тук

предишна статияПутин повиши затворнически шеф след смъртта на Навални
следваща статияДенков: След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък – ще видим