Начало Водещи Путин повиши затворнически шеф след смъртта на Навални

Путин повиши затворнически шеф след смъртта на Навални

179
Алексей Навални
Свещи горят в памет на Алексей Навални до негови портрети пред руското консулство в германския град Франкфурт, 17 февруари 2024 г. Снимка: АП/БТА

Според ДПА, Владимир Путин е повишил Валерий Бояринев, заместник-ръководител на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), до чин генерал-полковник в Министерството на вътрешните работи. Това се случва няколко дни след смъртта на Алексей Навални, водещ опозиционен лидер.

Тази информация произлиза от канала на Алексей Навални в социалната мрежа „Телеграм“. Въпреки това, властите отричат всякаква връзка между смъртта на Навални и повишението на Бояринев.

Навални, който беше основател на Фонда за борба с корупцията, се е оплаквал от мъченията, които е изпитвал в затвора. Още през юли 2023 г. е наложена забрана от Бояринев, ограничаваща възможността на Навални да купува храна и други стоки от първа необходимост.

Иван Жданов, директор на Фонда за борба с корупцията, твърди, че Бояринев е отговорен и за тормоза срещу Навални, който в крайна сметка е починал в затворническа колония в Сибир. Руските власти все още не допускат достъп на роднините му до неговото тяло.

Още международни новини – четете тук

предишна статияEmirates слага ръка на наш мобилен оператор
следваща статияАсен Василев: Блестящи приходи в бюджета, събрани са с 685 млн. лв. повече