Начало Водещи Къща музей „Иван Вазов“ – София с престижно отличие

Къща музей „Иван Вазов“ – София с престижно отличие

2176
Иван Вазов

По повод Националния празник на България, днес на тържествена церемония в къщата музей „Иван Вазов“ в София, ще бъдат връчени отличията „Златна монета“ за принос в развитието на българската наука и култура. Събитието ще започне от 16.00 ч.

Престижните награди на Съвета на европейската научна и културна общност се присъждат ежегодно на обществено признати представители на българския научен и културен елит, както и на държавни и обществени институции и организации с принос в сферата на науката и културата. Специалната монета, изработена в Монетния двор на България, е със златно покритие, като на лицевата й страна е изобразена разтворена книга – символ на човешкия прогрес, а на обратната страна са изписани букви от Глаголицата. Носители на отличието през годините са Националният литературен музей и къщите музеи на Емилиян Станев във Велико Търново и на Петко и Пенчо Славейкови в София, които също както къща музей „Иван Вазов“ са част от структурата на Националния литературен музей.

По традиция утре пък, с начален час – 11.30, ще се проведе „Вазово утро“, което тази година е под знака на 140-годишнината от Освобождението. В поетичния рецитал по стихове на Патриарха на българската литература ще се включат възпитаници на няколко столични училища, а участниците ще имат възможност да представят и свои авторски творби, посветени на Родината.

На празничния 3 март къщата музей „Иван Вазов“ ще приема посетители от 10.00 до 17.00 часа, съобщиха от там.