Начало Водещи Къща музей „Иван Вазов“ – София с престижно отличие

Къща музей „Иван Вазов“ – София с престижно отличие

2171
Иван Вазов

По повод Националния празник на България, днес на тържествена церемония в къщата музей „Иван Вазов“ в София, ще бъдат връчени отличията „Златна монета“ за принос в развитието на българската наука и култура. Събитието ще започне от 16.00 ч.

Престижните награди на Съвета на европейската научна и културна общност се присъждат ежегодно на обществено признати представители на българския научен и културен елит, както и на държавни и обществени институции и организации с принос в сферата на науката и културата. Специалната монета, изработена в Монетния двор на България, е със златно покритие, като на лицевата й страна е изобразена разтворена книга – символ на човешкия прогрес, а на обратната страна са изписани букви от Глаголицата. Носители на отличието през годините са Националният литературен музей и къщите музеи на Емилиян Станев във Велико Търново и на Петко и Пенчо Славейкови в София, които също както къща музей „Иван Вазов“ са част от структурата на Националния литературен музей.

По традиция утре пък, с начален час – 11.30, ще се проведе „Вазово утро“, което тази година е под знака на 140-годишнината от Освобождението. В поетичния рецитал по стихове на Патриарха на българската литература ще се включат възпитаници на няколко столични училища, а участниците ще имат възможност да представят и свои авторски творби, посветени на Родината.

На празничния 3 март къщата музей „Иван Вазов“ ще приема посетители от 10.00 до 17.00 часа, съобщиха от там.

предишна статияБерлускони пак протяга ръка към властта
следваща статияSpotify излиза на борсата, но няма да прави IPO