След дълъг и тежък ден много хора заспиват пред телевизора. Има и много, които изобщо не могат да спят без телевизор. Учените посочиха вредността на подобни навици, пише „Дейли Мейл“.

Човешкият мозък следи непознати звуци и гласове, докато спим, като остава нащрек за потенциални заплахи според ново проучване. Изследователи от Австрия изследвали спящи и измервали мозъчната им активност в отговор на известни и непознати звуци.

Слушането на непознати гласове насън кара човешкия мозък да се включи в чуването на тези гласове по време първия етап на съня. Изследователите обаче не са забелязали същия ефект по време на най-дълбоката фаза на съня, вероятно поради промени в микроструктурата на мозъка, казват те. Въпреки че очите ни са затворени, мозъкът продължава да следи заобикалящата ни среда, докато спим, балансирайки нуждата от защита на съня с необходимостта от събуждане. Един от начините да постигне това е да реагира избирателно на непознати гласове вместо на познати, казват експертите. Това може да се обясни с дългия процес на човешката еволюция и необходимостта от бързо събуждане пред потенциална опасност, която се характеризира с по-малко известни звукови знаци.

Като цяло проучването предполага, че непознати гласове – като тези, идващи от телевизията – пречат на спокойния нощен сън, защото мозъкът е по-буден. Изследването е ръководено от изследователи от университета в Залцбург и публикувано в списание JNeurosci. „Нашите открития подчертават разликите в отговорите на мозъка към слухови стимули въз основа на важността им за спящия“, казва екипът в своя документ. „Резултатите показват, че неяснотата на гласа е мощен стимулатор на мозъчните реакции по време на NREM фазата на съня.“

предишна статияМакедонските българи не са доволни от визитата на Кирил Петков
следваща статияНа много места днес преваляванията от сняг продължават