След дълъг и тежък ден много хора заспиват пред телевизора. Има и много, които изобщо не могат да спят без телевизор. Учените посочиха вредността на подобни навици, пише „Дейли Мейл“.

Човешкият мозък следи непознати звуци и гласове, докато спим, като остава нащрек за потенциални заплахи според ново проучване. Изследователи от Австрия изследвали спящи и измервали мозъчната им активност в отговор на известни и непознати звуци.

Слушането на непознати гласове насън кара човешкия мозък да се включи в чуването на тези гласове по време първия етап на съня. Изследователите обаче не са забелязали същия ефект по време на най-дълбоката фаза на съня, вероятно поради промени в микроструктурата на мозъка, казват те. Въпреки че очите ни са затворени, мозъкът продължава да следи заобикалящата ни среда, докато спим, балансирайки нуждата от защита на съня с необходимостта от събуждане. Един от начините да постигне това е да реагира избирателно на непознати гласове вместо на познати, казват експертите. Това може да се обясни с дългия процес на човешката еволюция и необходимостта от бързо събуждане пред потенциална опасност, която се характеризира с по-малко известни звукови знаци.

Като цяло проучването предполага, че непознати гласове – като тези, идващи от телевизията – пречат на спокойния нощен сън, защото мозъкът е по-буден. Изследването е ръководено от изследователи от университета в Залцбург и публикувано в списание JNeurosci. „Нашите открития подчертават разликите в отговорите на мозъка към слухови стимули въз основа на важността им за спящия“, казва екипът в своя документ. „Резултатите показват, че неяснотата на гласа е мощен стимулатор на мозъчните реакции по време на NREM фазата на съня.“