Бивш военен с руска „ушанка“ и руски герб на нея решава да вдигне революция с учебна граната и реплики на оръжия срещу настоящите ковид мерки. Такива в момента в България почти няма, а и да има, спазването им далеч не е стриктно. Неговата „революцията“ обаче не води до нищо, тъй като „революционерът“ е сам и се отказва да прави каквото и да било. В крайна сметка той се озовава в ареста. Макар и да звучи като сцена от пародиен филм, това е история, която стана водеща в медиите у нас през последните дни.

Главният герой е Милен Методиев – антиваксър, русофил, фен на партия „Възраждане“, бивш военен и настоящ шофьор. Докато гледаме множеството му видеа във Фейсбук обаче, в които той  призовава за „бойно хоро“ против ваксините, освен всички останали въпроси няма как да не се зачудим: Защо сега?

Ваксини срещу Ковид-19 у нас вече има от повече от година, ограничения от близо две. В началото на пандемията, когато навън не можеше да се излиза, градовете бяха затворени с контролно-пропускателни пунктове, а парковете бяха забранена зона, подобни действия, макар и крайно неадекватни, биха били малко по-оправдани.

На фона на затваряне на държави, бизнеси, задължителен хоум офис и неработещи заведения в останалите страни в Европа обаче, мерките у нас в момента изглеждат незначителни. Но явно когато една „революция“ трябва да се случи, нищо не може да и попречи. Дори и липсата на причина за такава…

И така Методиев, пробуден от съветската носталгия и антиевропейски настроения се оказа главно действащо лице в една история, която изглежда крайно неадекватна. Затова възможните обясненията са две. Първото е очевидно – Милен Методиев не е най-представителният член на русофилската войска у нас в интелектуален аспект, като това проличава както от вида му, така и от действията му. Това обаче не дава съвсем отговор на въпроса защо сега, а не преди.

Така стигаме до втората възможност, питайки се дали исканията на Милен действително са антиваксърски или по-скоро политически. Дали той не се опита, естествено не еднолично, да разклати основите на новите управляващи в началото на мандата им, подтикнат от чуждестранни интереси.

Вероятно истината се крие някъде по средата, но едно е сигурно. Макар председателят на „Възраждане“ – Костадин Костадинов да се отрече от своя привърженик, Милен ще се присъедини към организирания от партия „Възраждане“ национален протест срещу ограничителните ковид-мерки. И този път няма да бъде сам…

Материалът е на debati.bg

предишна статияЧавдар Николов: В момента най-нелогичният образ е Нинова – хем е статукво, хем е промяна
следваща статияКои са най-предпочитаните имена за новородени през изминалата година?