В европейските страни запасите от йод са изчерпани поради опасения, че той може да се окаже необходим за противодействие на риска от рак на щитовидната жлеза, ако нахлуването на Русия в Украйна предизвика ядрен инцидент.

Франция заяви, че ще изпрати 2,5 млн. дози от химическото съединение на Украйна, след като руските сили завзеха нефункциониращата ядрена площадка в Чернобил и повредиха Запорожие – най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Ето някои факти за йода, представени от АФП.

Какво представлява йодът?

Стабилният йод – калиев йодид – позволява на щитовидната жлеза в шията да произвежда хормони, които са от съществено значение за развитието на мозъка и жизненоважните функции на организма. Организмът не произвежда йод, така че той е от ключово значение в храненето.

Може ли йодът да помогне при ядрена авария?

При сериозен инцидент в ядрено съоръжение в атмосферата ще се изхвърли радиоактивен йод. Ако той бъде вдишан или консумиран със замърсена храна, това може да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза – ефект, наблюдаван след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г.

Таблетките със стабилен, нерадиоактивен йод помагат да се предотврати концентрирането на радиоактивен йод в щитовидната жлеза. Наситена като гъба със стабилен йод, жлезата вече не може да улавя радиоактивния елемент, който след това се изхвърля от организма по естествен път чрез урината.

Действа ли йодът при всички обстоятелства?

Таблетките йод не предпазват от други радиоактивни елементи. Те не осигуряват имунитет срещу радиация и не са трайно средство за излекуване.

Френската служба за ядрена безопасност (ASN) заяви пред АФП, че йодът предпазва само щитовидната жлеза и най-важното нещо, което трябва да се направи при ядрен инцидент, е да се подслоните в твърда сграда.

Таблетките трябва да се приемат в точно определено време – в идеалния случай един час преди излагане на радиация и най-късно 6-12 часа след излагането.

Те се препоръчват по-специално за бременни жени, бебета, деца и млади хора.

„Няма смисъл да се приемат йодни таблетки като профилактично средство“, предупредиха от ASN. „Това е безсмислено и може да предизвика нежелани ефекти или алергии“.

Приемането на твърде много йод може да доведе до неправилно функциониране на щитовидната жлеза и да увреди сърцето и бъбреците.

Миналата седмица хърватски лекари предупредиха за опасностите от приемането на йод без подходящи предпазни мерки. Белгийците също са били предупредени за рисковете, но въпреки това се съобщава, че са се втурнали да купуват хапчетата.

Доколко достъпни са йодните таблетки?

Йодните таблетки се прилагат само по препоръка на властите. При други обстоятелства аптекарите не ги предоставят на обществеността. Във Франция например от 1997 г. насам са проведени пет кампании за разпространение на йод в отговор на случайни радиоактивни изтичания от ядрени обекти.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статияСлаби снеговалежи, остава студено
следваща статияКръстиха улица „Герои на Украйна“ пред руското посолство във Вилнюс