Ако много ви се спи и бихте направили всичко за още 15 минути сън, ранното ставане вероятно е истинската агония за вас. Експертите обаче посочват, че ранобудните имат голямо предимство пред останалите. И особено важно е да се събудите преди 7 часа сутринта.

Ето защо е полезно за тялото ви, обяснява „Локално“:

1. Имате време да се разбудите

Изследванията показват, че добре познатото „сутрешно разбуждане“ продължава между два и четири часа. Ако се събудите в 8:30, за да сте на работа в 9 часа, много е възможно да не сте готови да започнете веднага да изпълнявате задълженията си. Събуждайки се по-рано, вие давате на тялото си шанс да се събуди естествено. Въпреки че в началото ще бъде по-трудно да ставате по-рано, когато това стане част от рутината ви, ще бъдете благодарни и ще забележите, че имате повече енергия.

2. По-нисък риск от депресия

Това се отнася за жените. Проучване, публикувано в „Journal of Psychiatric Research“, установи, че жените, които се будят по-рано, имат по-нисък риск от развитие на психични заболявания като депресия, тревожност, разстройства на настроението и др. Това има смисъл, особено ако погледнем факта, че сънят регенерира здравето ни.

3. По-големи оптимисти сте

Според проучване от 2014 г. ранобудните са по-малко податливи на негативни и тежки мисли, отколкото тези, които остават до късно. Мнозина от нас имат стресиращи мисли преди сън, поради които не могат да спят дълго. Въпреки че няма бутон за такова нещо, което просто да изключи мислите ви, важно е да работите върху мисленето за хубави неща.

4. Ранобудните са по-успешни

Когато става дума за делови успех, сутрешният тип хора води класацията, твърди биологът Кристоф Рендлър. Той обяснява, че по-ранно негово изследване, което включва 367 студенти, показва, че тези, които стават по-рано, получават по-добри оценки, което в крайна сметка води до отлични бизнес възможности.

Сутрешният тип хора са по-склонни да се справят с проблеми. Те са по-проактивни, което им позволява да успеят в кариерата си, добавя той.

5. По-добро качество на съня

Многобройни проучвания показват, че тези, които стават рано, имат много по-добро качество на съня.

„Нощните птици“ са склонни да развиват нарушения на съня, така че спят по-малко от хората, които започват деня по-рано. Непрекъснато чуваме колко е важно да дадем на тялото 8 часа сън и как в това се крие тайната на здравето и красотата. Тези, които си лягат по-рано през нощта, ще заспят по-лесно и ще си починат повече.