Встъпването на президента и вицепрезидента в длъжност беше придружено от бурни аплодисменти, но и демонстративно неуважение. Депутатите на ГЕРБ излязоха по време на речта на Радев, а тези на „Възраждане“ седнаха, когато започна химнът на Европа. Така представителите на опозицията решиха да подчертаят въжделенията си, може би, за да не бъдат погрешно разбрани от зрителите, на чиито гласове разчитат.

„Одата на радостта“ прозвуча веднага след българския химн, който път започне след клетвата на държавния глава.

Според лидера на партия „Възраждане“  Костадин Костадинов такова нещо като химн на Европейския съюз не съществува.

„Няма такова нещо като европейки химн. Ако това детско изпълнение ви прилича на химн, за мен това е обидно. Това е изключително инфантилно. ЕС не е държава. Обидно е на територията на НС, където се символизира българската държава, да се пуска подобно нещо“, каза той пред журналисти.

На много хора у нас българският вариант на химна, който звучи в Народното събрание им се струва наивен и инфантилен. Това е, защото е изпълнен от детска вокална група. Все пак, според доброто възпитание, е редно по време на химна хората да останат прави. След това могат да обсъдят инфантилността на изпълнението и дали този вариант е уместен .

Омаловажаването на Съвета на ЕС не спря до тук. Костадинов определи  знамето на ЕС като флаг на браншова организация.

Според много хора ПП „Възраждане“ е някакъв вид рестарт на проруската  АТАКА, която обаче остана в миналото.

От „Възраждане“ отдавна недолюбват ЕС и членството на България в него. Ясно е също, че не искат да приемаме еврото като валута. По-голямата част от българския народ обаче одобрява членството ни в ЕС. Погледнато през този ъгъл  демонстративният акт на неуважение към химна е и неуважение към проевропейски настроените българи.  

Материалът е на debati.bg

предишна статияНа една от зодиите днес ще и е нужна значителна упоритост
следваща статия„Ройтерс“: НАТО във второстепенна роля, ако Русия нахлуе в Украйна