библиотека

През 1941 г. номинираният за Нобелова награда Хорхе Луис Борхес написва известната си кратка история „Библиотеката на Бабел“. В това произведение на едно място е събрана огромна вселена от книги.

Ако измисленият свят, създаден от Борхес, някога се материализира на земята, със сигурност ще изглежда като новоизградената библиотека Тянжин Бинхай (Tianjin Binhai) в Североизточен Китай. Намираща се в близост до Пекин, зашеметяващо красивата библиотека е проектирана от холандската фирма MVRDV.

Известна със своите футуристични, неортодоксални сгради по целия свят, MVRDV успешно създава елегантен, ако не и революционен нов дизайн за библиотеки.

Цялостното бяло пространство, което има структура, подобно на катедрала, се отличава с вълнообразни редове от книги, които позволяват на посетителите да ходят сред различни рафтове, докато търсят определено заглавие.

Енергията на библиотеката обаче идва не само от книгите и вълнообразните рафтове, а от сферичното око, разположено в средата на сградата. Тук е и информационното бюро на библиотеката.

Тя се простира на 33 700 кв. метра и събира над 1,2 милиона литературни творби.

 

 

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияЕминем се завърна на музикалната сцена с ново, нетипично звучене (АУДИО)
следваща статияТоп 10 на най-продаваните електрически автомобили