Сподели

XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин започват на 4 февруари с церемонията по откриването, която ще се проведе от 14:00 часа българско време. Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Това ще бъде първата Зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин ще се превърне в първия град, който приема Летни и Зимни игри в историята си, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година.

Историческата олимпиада в Пекин вече започна с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда. Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни ще участват в Олимпиадата. Хаити и Саудитска Арабия ще направят своя дебют на Зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

Зимни олимпийски игри в Пекин

България ще бъде представена от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, като това ще бъде неговата четвърта Олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем – скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов – това ще бъде втора Олимпиада.

Знаменосци на България на церемонията по откриването ще бъдат Мария Здравкова и Радослав Янков. Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на късата шанца в събота сутринта. След това Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни, а биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета 4х6 километра около 11:00 часа българско време.

Зимни олимпийски игри в Пекин

Редица страни бойкотират Олимпиадата

На официалната церемония не присъстват политици от редица държави, които обявиха дипломатически бойкот заради неспазването на човешките права.

Политическият заряд на зимните олимпийски игри в Пекин се покачи далеч преди днешното откриване. Съединените щати обявиха дипломатически бойкот заради погазването на правата на уйгурите, а към тях се присъединиха Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Белгия, Дания, Нидерландия и Япония.

Литва, която изпадна под силен политически натиск от Китай заради отношенията си с Тайван, също обяви бойкот, както и в знак на солидарност съседните Естония и Латвия.

Швеция отказа да изпраща политически представители под предлог пандемията. А германският външен министър Аналена Бербок, известна с непоколебимата си критика срещу потъпкването на човешките права, обяви много преди началото на игрите, че няма да пътува за Пекин.

Зимните олимпийски игри предизвикват обаче критика и сред природозащитници и състезатели заради строежа на съоръжения за зимни спортове в неподходящ регион. Средногодишно в Чжан Цзя Коу и Ян Цин, където ще се провеждат състезанията по ски – алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд и ски скокове, падат 5 см сняг. Известно е, че този източнокитайски регион е застрашен от засушаване, а сега за игрите ще се използват огромни количества вода за производството на изкуствен сняг, предупреждават еколози.

Припомняме, че Пекин спечели домакинството на Зимните олимпийски игри, след като от кандидатурите си се отказаха Граубюнден в Швейцария, Мюнхен, Стокхолм, Краков и Осло.

Коментари