Културата не е приоритет на последните няколко управления. Това е болна тема от самото раждане на думата „политика“ в България. Това каза фронтменът на група „Сигнал“ Йордан Караджов. Според него абсолютно никой нехае за тази сфера.

„Културата е в дъното на съществуването на едно общество. За съжаление до ден днешен политиците не го разбират или не искат да го разберат“, обясни легендарният музикант.

Сравнявайки социализма с демокрацията рок-музикантът обясни, че в това не толкова далечно минало е имало неща, които „ума не може да побере“. Имало е обаче и плюсове.

„Говоря най-вече за моята професия. Имаше комисии в Националното радио, които преглеждаха готовата продукция на всеки един изпълнител. Това, което младите музиканти бълват сега, е недопустимо. Дори не може да става дума за поезия, защото те трудно четат и пишат на български език“, коментира Караджов.

Той разказа още, че след 1989 г. работата е станала трудна за намиране.

„По време на социализма имаше концертна дирекция, която осигуряваше турнета на нас и на останалите музиканти. Преминавайки в така наречената демокрация стана така, че този, който наистина има качества, ще продължи да практикува професията. Така се случи и със „Сигнал“.

Материалът е на debati.bg

 

предишна статияПроф. Анна Кръстева: Трудностите ще балансират иначе разнородното правителство
следваща статияШер: Музикалната индустрия е доминирана от мъже