музей на библията

С тържествена церемония днес в столицата на САЩ ще бъде открит музей на библията. Очаква се на откриването да присъстват вашингтонският архиепископ и католически кардинал Доналд Уърл, посланикът на Израел в САЩ Рон Дермер, американски министри и други почетни гости. Музеят е частен и за създаването му са вложени 500 млн. долара.

Американските медии съобщават, че вицепрезидентът Майкъл Пенс, който поради ангажименти няма да може да среже лентата, е близък приятел на членове на управителния съвет на музея, чийто основател е американският милиардер Стив Грийн, собственик на веригата от магазини Hobby Lobby („Хоби лоби”).

Музеят е разположен в 6-етажна сграда и има обща площ от 40 000 кв. м. Вратата на музея, по-точно рамката на входа към него, представлява отлята от бронз и разделена на две страница от библията на Гутенберг, на която е първа глава от книгата Битие, с което започва старият завет.

Всяка от двете половини на „страницата” тежи 12 тона и е висока 12 м.

Подготовката на експозицията на музея започва през 2014. Основа е личната колекция на Грийн от 44 000 експоната, която той събирал в продължение на 6 години.

Музеят е разположен в бивш склад в строена през 1922 масивна сграда, купен с разрешение на властите във Вашингтон за 50 млн. долара.

Сградата е близо до тази на американския Конгрес и е в самия център на Вашингтон.

Сред най-ценните експонати са фрагменти от прочутите Кумрански ръкописи/Ръкописи от Мъртво море, писмо на Мартин Лутер, в което той излага възгледите си преди среща с папския посланик, английски ръкописен молитвеник от 14 в., намерен в Египет, юдейски молитвеник от 9 в., библия, която е била на Луната по време на полета на кораба „Аполо 14” през 1971, библия, принадлежала на Елвис Пресли.

В събирането им на Грийн е помагал историкът Скот Керъл, наричан в професионалните среди „Индиана Джоунс на библейската археология”.

В музея ще има три основни раздела, които разказват за историята на Книгата на книгите, за библейските сюжети и за влиянието, което библията е оказала върху развитието на човечеството.

В експозицията ще може да се видят библии на повече от 2000 езика.


За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияПоредно обвинение за сексуален тормоз срещу Джордж Буш – старши
следваща статияГригор Димитров излиза тази вечер в търсене на трета поредна победа в Лондон