Начало Свят Volkswagen направи електромобил, по-бърз от Формула 1

Volkswagen направи електромобил, по-бърз от Формула 1

1307

Volkswagen представи вчера във френския град Алес първия си състезателен електромобил – I.D. R Pikes Peak, който ще дебютира в най-известното планинско състезание в света – Пайкс Пийк. Премиерата се състоя в родния град на Ромен Дюма, трикратният победител в Пайкс Пийк, който ще пилотира електрическия прототип през юни, пише Automedia.

Състезанието е на 24 юни, като целта на Дюма ще е победата при електромобилите и подобряване на рекорда за електрически автомобили, който сега принадлежи на новозеландеца Рис Милън – 8.57,118 минути. Трасето в щата Колорадо е с дължина 20 километра, има 156 завои и от няколко години е изцяло асфалтирано.

VW I.D. R Pikes Peak получава два електромотора с обща мощност 680 конски сили, които задвижват и четирите колела, а максималният въртящ момент на прототипа е 650 Nm. От VW обещават ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,25 секунди, което ще направи I.D. R Pikes Peak по-бърз от болидите във Формула 1, Формула Е и естествено, най-мощната версия на Tesla Model S P100D, която се използва за мерило в Щатите.

С този проект VW се завръща в големия моторспорт, след като закри програмата си в световния рали шампионат в края на 2016, а заедно с това последователно спорта напуснаха и заводските тимове на Audi и Porsche в световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман”.

Шефът на VW Motorsport Свен Смеетс обясни, че технологиите, които се използват при електрическия прототип тепърва ще се развиват, като компанията планира да работи с тях и за бъдещия си електрически раликрос автомобил, който трябва да стартира в световния раликрос шампионат, където плановете са за изцяло преминаване към електромобили за сезон 2020.

предишна статияЦената на биткойна достигна $9200 – максимума за последните 6 седмици
следваща статияВ Испания пуснаха светофари за смартфон-маниаци