Българските таланти си осигуриха три медала след вчерашния ден на четвъртфинални двубои на Европейското първенство по бокс за младежи и девойки, което се провежда в зала „София“ в столицата. Кирил Борисов (+92 кг), Георги Стоянов (86 кг) и Румяна Александрова (57 кг) се класираха за полуфиналите на шампионата и си гарантираха поне бронзови отличия.

Началото бе поставено от Кирил Борисов. При най-тежките той постигна драматичен, но заслужен успех над представителя на Хърватия Лавро Павчеч с 3:2 съдийски гласа. Двамата проведоха много равностойна битка, в която си поделиха надмощието след първите два рунда. Така третият се оказа решителен, а там Борисов показа повече желание и характер, за да надделее в съдийските карти. На 20 април Кирил ще боксира за място на финал срещу молдовеца Николай Бурдиуя.

Във вечерната сесия Георги Стоянов (86 кг) срази по категоричен начин литовеца Томас Леманас. Българинът се класира за полуфиналите, след като не остави шанс на съперника си и след много точни и тежки попадения стигна до успех с 5:0 съдийски гласа. В сряда той ще боксира с Огюжан Тюрк (Турция) за място на финал.

Румяна Александрова (57 кг) пък донесе първия медал за девойките. Талантливата ни националка изигра страхотен мач със сръбкинята Дияна Милетич. Българката не започна добре и губеше след първия рунд, но постепенно напипа точния ритъм на срещата и обърна развоя за впечатляваща победа с 4:1 съдийски гласа. Така тя си осигури медал от шампионата и на 20 април ще се изправи срещу Лаура Яковлева (Латвия).

Другите ни четири участнички вчера допуснаха поражения. Аут от турнира са Йелис Илязова (75 кг), Кристина Станева (54 кг), Люба Атанасова (48 кг) и Гергана Георгиева (+81 кг). Днес на ринга ще се качат останалите български национали, които достигнаха до решителния етап на турнира.