Нов световен рекорд е регистриран за светкавица в Съединените щати. Тя е прорязала небето преди близо две години на почти 770 километра разстояние, съобщи ООН.

Новият рекорд за най-дългата открита мегасветкавица, измерен в южната част на САЩ на 29 април 2020 г., се простира на цели 768 километра или 477,2 мили през Мисисипи, Луизиана и Тексас. Това е еквивалентно на разстоянието между Ню Йорк и Кълъмбъс, Охайо, или между Лондон и германския град Хамбург, посочва Световната метеорологична организация на ООН (СМО) в изявление.

Тази мълния прелетяла на зиг-заг около 60 километра по-далеч от предишния рекорд, поставен в Южна Бразилия на 31 октомври 2018 г.

Експертният комитет на СМО съобщи също и за нов световен рекорд за продължителност на светкавица.

Единична светкавица, която се развила непрекъснато по време на гръмотевична буря над Уругвай и Северна Аржентина на 18 юни 2020 г., продължила 17,1 секунди. Това е с 0,37 секунди по-дълго от предишния рекорд, поставен на 4 март 2019 г., също в Северна Аржентина.

Технологията, използвана за откриване на дължината и продължителността на светкавиците, се е подобрила значително през последните години, позволявайки много по-точни записи, на много по-големи светкавици.

СМО подчерта, че новите рекорди са регистрирани в Големите равнини в Северна Америка и басейна на Ла Плата в Южна Америка. Тези места са известни като горещи точки за т. нар. гръмотевични бури с мезомащабна конвективна система (MCS), които позволяват развитието на мега светкавици.

Агенцията на ООН поддържа архив на официални записи за различни метеорологични и климатични статистически данни в света, включително температура, валежи и вятър. В архива са записани други две екстремни явления, свързани с мълнии.

При едното са регистрирани най-много хора, убити от един директен удар на мълния, когато през 1975 г. 21 души загиват в Зимбабве, потърсили безопасност в колиба, ударена от мълния. Другият запис е за косвен удар, когато 469 души загиват в Дронка, Египет, след като мълния удря петролни резервоари през 1994 г. и горещият петрол залива града.

предишна статияВремето ще бъде облачно
следваща статияКоя нация се напива най-често?