Начало Технологии Spotify излиза на борсата, но няма да прави IPO

Spotify излиза на борсата, но няма да прави IPO

1694
Spotify

Платформата за музикален стрийминг Spotify заяви желанието си да стане публична компания, но не чрез традиционно IPO, а с директно листване на фондовата борса в Ню Йорк, съобщава Bloomberg, цитиран от Profit.

Spotify ще пропусне целия маркетингов процес по организация на предварителни срещи с потенциалните инвеститори (т. нар. roadshow), както и процедурата за определяне на началната цена на акциите.

Компанията има намерение просто да пусне своите книжа за търговия на борсата, след което подадените поръчки за покупка и за продажба да определят справедливата им цена. Този подход е известен като вторично публично предлагане.

В сряда, на 28 февруари, Spotify подаде необходимата документация в Комисията за борсите и ценните книжа. Четивото с обем от 264 страници всъщност ще е единствената информация, с която инвеститорите ще разполагат, за да вземат решение дали да станат акционери в компанията.

„Ако листването е успешно, примерът на Spotify ще бъде последван и от други компании. Airbnb и Uber са сред потенциалните кандидати, но мащабите при тях ще бъдат доста по-големи“, смята Сантош Рао от Manhattan Venture Partners, които също са акционери в Spotify.

Иначе бизнесмоделът на компанията е интересен, защото се развива в условията на ожесточена конкуренция от страна на големи имена, като Apple, Amazon и Youtube, които отдавна присъстват на музикалния пазар.

От Spotify обаче твърдят, че притежават пазарен дял от 42% в глобалното онлайн разпространение на музикална продукция. Това е близо два пъти повече от втория в класацията – Apple Music.

Премиум абонатите (тези, които си плащат за използването на услугите на Spotify) се увеличават с 46% през 2017 г. и достигат 71 милиона души. Общият брой на хората, които използват платформата, пък достига 159 милиона на месечна база.

Това, което отличава компанията от останалите конкуренти в бранша, е, че използва детайлен анализ на данните за музикалните предпочитания на своите потребители, което й позволява да им предложи едно персонализирано преживяване.

Според ръководството на Spotify, музикалният софтуер може да отчита дори настроенията на хората в реалния живот, да регистрира важните за тях моменти и в крайна сметка – да им предлага точно такова музикално съдържание, от което се нуждаят.

Това е голям плюс и от маркетингова гледна точка, защото дава възможност за по-ефективно „пакетиране“ на продуктите и много по-прецизно насочване на рекламите (които пък са основният източник на приходи от безплатно съдържание на платформата).

Общите приходи на базираната в Люксембург компания възлизат на 4.1 милиарда евро за 2017 г., като ръстът им спрямо предходната година е с близо 40 на сто. Въпреки това Spotify тепърва трябва да докаже на инвеститорите, че музикалният бизнес може да носи и печалби.

Защото през последните три години финансовите резултати са отрицателни, като загубата само за 2017 г. достига 1.2 милиарда евро. Основните разходи на Spotify включват авторските права, изплащани на музикалните продуценти и останалите носители на авторски права.

Компанията предлага различни отстъпки и дори семейни пакети, в опита си да привлече свежи абонати, но отчетите показват, че тя печели все по-малко от всеки нов потребител.

Големият въпрос от тук нататък е на колко ще бъде оценен бизнесът на Spotify от капиталовите пазари? В документите за публичното предлагане компанията посочва стойността на някои от досегашните прехвърляния на акции, които са се случили в рамките на частни сделки.

През 2017г., например, са били прехвърлени общо 12.8 милиона акции, а общата пазарна капитализация е варирала между 6.3 и 20.9 млрд. долара, в зависимост от цената на трансакциите. От началото на 2018 г. има сключени сделки за още 2.8 милиона акции, които оценяват компанията между 15.9 и 23.4 млрд. долара.

За разлика от традиционното IPO, при вторичното публично предлагане компанията не получава допълнително финансиране, няма нужда от използването на услугите на инвестиционна банка като поемател на емисията и освен това няма „размиване“ на капитала на досегашите акционери.

Просто всеки от тях може да продаде част от акциите си на пазарна цена в момента, когато стартира публичната търговия с тях. До този момент от Spotify не са обявили конкретната дата на вторичното си публично предлагане.

предишна статияКъща музей „Иван Вазов“ – София с престижно отличие
следваща статияНова социална мрежа стана истински хит