spaceX
spaceX

SpaceX получи зелена светлина тази седмица от американските власти, за да изведе в орбита около 12 000 спътника, с което да стимулира евтиния безжичен интернет през следващото десетилетие.

Мрежата SpaceX ще умножи много броя на сателитите около Земята.

Откакто първият изкуствен спътник в света, „Спутник“, стартира през 1957 г., човечеството е изпратило малко повече от 8 000 обекта в космоса, според службата на ООН за космическите въпроси.

Смята се, че между една четвърт и половината от тях все още са оперативни.

В четвъртък Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) обяви, че е упълномощила SpaceX да пусне в експлоатация 7 518 спътника в добавка към вече одобрените 4 425 сателита.

Все още не е стартиран нито един от спътниците.

Компанията на Илон Мъск има шест години, за да изведе половината от спътниците в орбита, и девет години, за да завърши сателитната мрежа, съгласно правилата на FCC.

SpaceX иска повечето от спътниците да летят на ниска орбита около 335 до 346 километра.

Това ще ги постави под Международната космическа станция, която обикаля около 400 километра над Земята.

Интересът на SpaceX към такава ниска орбита е за да се съкрати времето за комуникация между интернет потребителите на Земята и спътниците като се ускори скоростта на сърфиране.

Но тази ниска надморска височина може да бъде трудна за поддържане и по-малките спътници са с по-кратък живот от по-големите.

FCC също така е разрешила на други компании да пускат сателити, включително Кеплер (140 сателита), Telesat (117 сателита) и LeoSat (78 сателита).

предишна статияАПИ: Ограничения по пътищата за 18 ноември
следваща статияМесоядни звезди, които не си представят живота без пържола