spaceX
spaceX

„SpaceX“ ще се опита да извърши пробен полет до Международната космическа станция този уикенд в ключов тест за възобновяване на пилотирани космически полети в САЩ, може би тази година, ако всичко върви добре.

Откакто совалката „Атлантис“ се върна на Земята на 21 юли 2011 г., нито един американски астронавт не е излетял от територията на САЩ за пътуване в космоса.

НАСА плаща на Русия по 82 млн. долара за извеждането на космонавт до МКС.

През 2014 г. космическата агенция на САЩ предостави договори на „SpaceX“ и „Boeing“, за да поемат тази задача.

Но програмата претърпя забавяне, тъй като изискванията за безопасност са много по-строги за полети с хора, отколкото за безпилотни мисии за извеждане на спътници.

Никой в ​​Америка не иска да преживее отново трагедиите с американските космически совалки „Чалънджър“ и „Колумбия“, които се разпаднаха в полет през 1986 и 2003 година.

Три години след графика „Falcon 9“ ще бъде изстреляна в събота от Кейп Канаверал в 2:49 ч. (0749 GMT) с капсула за екипаж в носа, която ден по-късно ще се срещне с МКС. Планирано е капсулата да се върне на Земята на 8 март.

Ако всичко мине добре, следващият път двама астронавти ще бъдат на борда, когато бъде изстреляна такава капсула, която е със седем места. Планира се това да се извърши през юли, но е възможно и забавяне.-

„Тези неща винаги отнемат повече време, отколкото си мислиш“, каза Лори Гарвър, която беше №2 в НАСА, когато бяха дадени договорите на „SpaceX“ и „Boeing“ по времето на президента Барак Обама.

За април пък е планиран тестов полет на „Boeing“ без хора на борда.

предишна статияЩе цензурира ли Китай холивудския хит „Бохемска рапсодия“?
следваща статияСамо шепа тиквени семки предпазва от 9 опасни болести