„Сони“ се съюзява с автомобилния производител „Хонда“, за да създаде нова компания, заяви гигантът в областта на електрониката. Компанията ще разработва и продава електрически превозни средства. Това е най-новата стъпка в бързо развиващия се сектор.

Големите световни производители на автомобили все повече отдават приоритет на електрическите и хибридните превозни средства, тъй като загрижеността за изменението на климата нараства.

Новината на „Сони“ идва по повод януарското представяне на нов прототип – електромобил Vision-S, и съобщението, че новото дъщерно дружество Sony Mobility ще проучи възможностите за навлизане в сектора.

В изявление от днес „Сони Груп“ заяви, че двете японски компании се надяват да създадат фирмата си до края на тази година, като я нарекоха „стратегически съюз“.

„Този съюз има за цел да реализира ново поколение мобилност и услуги, които са в тясно съответствие с потребителите и околната среда“, се казва в изявлението.

 Сони, Хонда

Очаква се продажбите на първия им електрически модел да започнат през 2025 г. „Хонда“ ще отговаря за производството му, но двете компании ще заедно работят по дизайна, технологиите и продажбите.

„Въпреки че „Сони“ и „Хонда“ са компании, които споделят много исторически и културни прилики, нашите области на технологичен опит са много различни“, заяви президентът на Sony Group Кеничиро Йошида.

„Вярвам, че този съюз, който обединява силните страни на нашите две компании, предлага големи възможности за бъдещето на мобилността.“

Понастоящем около 10% от продажбите на автомобили в Европа са на електрически превозни средства, а в САЩ този дял е едва 2%. Търсенето обаче нараства. Големи автомобилни производители, включително японските конкуренти на „Хонда“, инвестират средства и ресурси в електромобили.

По-рано тази година автомобилният алианс „Нисан“ обеща да предложи 35 нови електрически модела до 2030 г. От компанията обявиха обща инвестиция от 25 млрд. долара в сектора.

„Тойота“, най-продаваният автомобилен производител в света, също наскоро повиши целта си за продажби на електромобили до 2030 г. със 75%. Това е един много амбициозен план за сектора.