София е на 10-то място в класацията за най-скъпите градове за живеене в страните от Централна и Източна Европа, съгласно ежедневните разходи за живот. Това включва храна, ресторанти, пътуване, наеми. Класацията е направена от сайта Numbeo.

В списъка са включени 50 града, като след София в него влизат и още три български града – Варна е на 23-то място, Пловдив на 24-то, а Бургас на 30-то.

Класацията се основава на проценти, като Ню Йорк е стандартът от 100 процента. Така цената за живот в столицата ни е 42,24% от този на нюйоркчани.

Въз основа на тези цифри наемът на апартамент в София е около 14,58% от цената на наема в Ню Йорк, далеч зад Прага, където наемът е 26,02%.

Москва, която дълго време беше един от най-скъпите градове в света, сега е едва 11-та в този списък поради възхода на руската икономика. И все пак там наемите са най-високи от всички градове в Централна и Източна Европа – 28% от наема на Ню Йорк.

Най-скъпият град в Централна и Източна Европа е Прага, следвана от Братислава, Бърно, Оломоуц, Кошице и Острава. Варшава заема осмо място, следвана от Гдиня, също в Полша. Втората половина на списъка е заета от по- туристически градове в Украйна и Русия, но също и от столицата на Молдова Кишинев.

В класацията за най-скъпи градове в Източна Европа, България заема пето място.

1 Чехия
2 Словакия
3 Унгария
4 Полша
5 България
6 Русия
7 Румъния
8 Беларус
9 Украйна
10 Молдова

Но колко струва да живееш в София?

Прогнозните месечни разходи на семейство от четирима са 3,357.61 лв без наем, а изчислените месечни разходи за един човек са 958.38 лв., отново без наем. София е с 57,50% по-евтина от Ню Йорк.

Наемите в София са средно с 85,55% по-ниски от тези в Ню Йорк. Сравнявайки цените по-света, в София се нарежда: 48-ма най-евтина домашна бира (бутилка 0,5 литра) от 522 града в света. 59-та най-евтина вносна бира (бутилка от 0,33 литра) от 503 града в света. 76-ият най-евтин интернет (60 Mbps или повече, неограничени данни, кабел/ADSL) (комунални услуги (месечно)) от 592 града в света.

 

предишна статияЩе предаде ли парламентът своето правителство?
следваща статияРадослав Янков: Имам желание и сили за още един олимпийски цикъл