Млечен път, галактика

Летящият телескоп на НАСА SOFIA засне високо детайлно инфрачервено изображение на ядрото на галактиката Млечен път, което обикновено е скрито от газ и прах.

В уебстраницата на НАСА се казва, че панорамната снимка разкрива „детайли в плътните вихри на газ и прах с висока разделителна способност“. Това би им позволило да продължат своите изследвания за това как се формират масивни звезди и дори повече.

Те успели да заснемат това изображение със Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия – известна още като SOFIA – която е най-големият в света летящ телескоп, направен от %“Боинг „747, въоръжен със специална инфрачервена камера, наречена FORCAST. Изображението е направено през юли миналата година по време на годишното разгръщане на SOFIA в Крайстчърч, Нова Зеландия, за изучаване небето на южното полукълбо. Данните са на разположение на всички астрономи за по-нататъшни изследвания чрез SOFIA Legacy Program.

Първоначалните резултати бяха представени в Astrophysical Journal, известно научно списание. Те представиха снимката за първи път на годишната среща на Американското астрономическо общество в Хонолулу, която се провежда тази седмица.

предишна статия„Политико“: Колко пакости може да се очакват от Турция през 2020 г.?
следваща статияSony представи в Лас Вегас …свой електромобил