Европейска Супер лига

През последните години слуховете за създаване на Европейска Супер лига се засилват, като единствено рязкото увеличаване на наградните фондове и приходите от телевизионни права могат да запазят настоящите формати в клубния футбол. Според електронното издание Goal.com има пет клуба, които натискат останалите топ-отбори за отцепване в лига на големите, с цел генериране на невиждани досега приходи за участниците.

Става дума за Барселона, Реал Мадрид, Байерн Мюнхен, Ювентус и ПСЖ. През последните пет години те са спечелили общо 18 от 20 възможни титли в първенствата си.

Гигантите недоволстват, че губят пари от мачове срещу непретенциозни за техните стандарти противници. Въпреки, че рискуват да губят по-често при постоянни сблъсъци помежду си, топ-клубовете на Европа преследват постоянни финансови рекорди, които ги тласкат към промяната.

Шампионската лига например генерира приходи от телевизионни права в размер на 1.57 милиарда щатски долара на сезон. За сравнение отборите по американски футбол си разпределят 4.95 милиарда долара годишно. Интересното е, че финалът в Шампионската лига е по-гледан от Супер Боул.

Прави впечатление, че сред големите „бунтовници“ в Шампионската лига липсват английски клубове. Причината е много проста. Колосалните приходи от телевизионни права на Острова, благодарение на Скай спортс и Бритиш Телеком (общо 3.7 милиарда долара на сезон). Това кара Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул, Арсенал и Тотнъм да пасуват. Поне засега.

Не е ясно обаче дали дори те няма да се изкушат от бомбастичните финансови показатели в евентуалния нов турнир – споменатата вече Европейска Супер лига. Със сигурност ще има такива, които биха се уплашили от лошите си резултати в среда на убийствена конкуренция. И биха предпочели статуквото.

Босовете на Барса, Реал, Байерн, Юве и ПСЖ вече правят планове за бъдещето на футбола и в техните „сметки без кръчмар“ попадат още Атлетико Мадрид, Севиля, Борусия Дортмунд, Рома, Наполи, Интер, Милан и Монако.

Те са приети за достатъчно привлекателни, за да се създаде едно супер първенство с огромен интерес към всяка двойка, във всеки един кръг. Трябва да се отбележи, че до момента нито един клуб не е заявил официално, че иска да се създаде Супер лига. Причината е ясна – никой не иска да ядоса УЕФА с оглед участието си в евротурнирите.

Според вестник „АС“ от Реал и Барса са бесни, че ще вземат „само“ по 170 милиона долара от телевизионни права през този сезон, което би ги пратило на срамното за тях седмо място, ако се вземат под внимание приходите на английските клубове.

Calcio Finanza твърди, че Ювентус трябва да се задоволи „само“ със 135 милиона долара за този сезон, а Байерн Мюнхен – със 114 милиона долара, според списание „Кикер“. Което обяснява желанието на двата хегемона да се откъснат от домашните си първенства, където нямат реална конкуренция за последните години.

Създаването на Европейска Супер лига изглежда невъзможно в момента, но според някои анализатори е нужно само едно събитие, за да се стигне до ефекта на доминото. И според мнозина въпросното събитие е отцепването на Каталуния от Испания, защото ще постави един от големите играчи Барселона в неудобна ситуация.

И тук идва изненадващият момент – вечният враг на „блаугранас“ Реал Мадрид би бил сред първите гиганти, който ще подаде ръка на Барса за излизане от кризата. Чрез създаване на Лига на богатите, където „акулите“ няма да чакат на хранилка европейската централа УЕФА. А ще си генерират много по-големи приходи напълно самостоятелно…

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияДжон Иснър след успеха над Григор в Париж: В този турнир играя без напрежение
следваща статияОтряд съставен само от жени ще охранява Мелания Тръмп в Токио