Начало Свят Scania пуска първия електрически автобус

Scania пуска първия електрически автобус

1795

Шведската компания за камиони и автобуси Scania обяви, че пуска в експлоатация първия си електрически автобус – Citywide Low Floor, пише Automedia. Точно така, експлоатация, а не тестове и изпитания.

Електрическият автобус тръгва по една линиите в шведския град Остерлунд в средата на този месец. Първоначално Scania ще осигури три автобуса, които ще покриват маршрут с дължина малко над 15 километра, по който има 40 спирки, а плановете са всеки електробус да прави по 100 курса на ден.

За автобусите са осигурени мощни зарядни станции, които свиват времето за зареждане на батериите до 10 минути, което е било едно от изискванията на местната компания за градски транспорт.

Според много анализатори, точно електрическите автобуси ще са следващият голям хит в обществения транспорт в световен мащаб. Най-малкото защото те са по-евтини за експлоатация – зареждането им е по-евтино от дизела или природния газ, имат по-дълъг пробег между сервизните обслужвания и са по-тихи, което е важно за градската среда.

предишна статияОбявиха официално кога се завръща Кобрата на ринга
следваща статияНовата Windows 10 превю версия оправи 9 бъга и счупи Windows Mixed Reality