„Ястребовото око“

„Ястребовото око“ дебютира през 2006-а на турнира „Хопман къп“, като система за видеоповторения, която може да отменя решенията на съдиите по линиите. Според създателите му, комбинацията от десетте камери, които са разположение на корта, осигуряват точност на отсъждането от 99%. Е, „Ястребовото око“ вече си има конкурент.

Системата Foxtenn претендира, че успява да елиминира дори този 1% шанс за грешка. А човекът, чиято задача е да предложи Foxtenn на ITF, ATP и WTA турнирите като алтернатива на „ястребовото“, око е добре познато име – бившият №10 в света Феликс Мантия. И каталунецът вече постигна първия пробив, след като организаторите на започващия на 18-и септември турнир в Метц се съгласиха да изпробват системата.

„Foxtenn е механизъм, който ще е конкуренция на всяка друга система за получаване на данни и видеоповторение, която съществува в момента – заяви Мантия. – Има няколко разлики. Например, съществуват системи, които се базират на комбинация 10 камери и на това къде в пространството се пресичат траекториите, заснети от тях. Нашата информация се базира и на реалната точка на контакт между топката и корта, което наричаме „момент на истината“. Заради този факт можем да твърдим, че ще увеличим точността на решенията.

Разполагаме с 44 камери, всяка от които заснема по 2,500 кадъра в секунда, което прави общо 110,000 кадъра в секунда. Сегашните системи са способни да произведат 150 кадъра в секунда или общо 1,500 кадъра. Освен това, имаме и 10 лазерни системи, които ни дават информацияза случващото се в мача с точност до милиметър и милисекунда.

Това ни позволява да се базираме на реалната точка на контакт между топката и корта, а не на пресмятане на мястото, където това се е случило. Можем да покажем истинския контакт и дори начина, по който топката се деформира при него, което ще окаже своето влияние и върху тв повторенията, защото ще е нещо съвсем ново.

„Ястребовото око“ си оставя 1% шанс за грешка. Да подобрим това означава 100% сигурност в точността на решението. И това е, което Foxtenn предлага. Вече изпробвахме системата на турнира в Барселона, където предложихме нов тип статистики и видеоповторения на екраните и всичко мина прекрасно. Сега е ред и за официалния дебют на турнира в Метц. „Ястребовото око“ и Foxtenn не могат да „съжителстват“ по време на един турнир. Трябва да бъде направен избор между двете и моята работа е да убедя хората, че Foxtenn е правилното решение.“

Системата вече е лицензирана за всички ITF, ATP и WTA турнири, както и за четирите Шлема.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияПари Сен Жермен записа шеста поредена победа в Лига 1 (ВИДЕО)
следваща статияНАГРАДИТЕ „ЕМИ”: Кой спечели? (СНИМКИ И ВИДЕО)