При професионалните залози има две основни роли – едната определя самата прогноза, а другата изчислява риска и поставя конкретния залог в определения му размер. Типстърът е човекът, който прави първоначалното проучване за срещите от даден тираж и избира най-вероятните и сигурни прогнози за мачове. Гемблърът е този, който де факто преценява на кои мачове да се довери и поставя залозите.

Можем ли да бъдем само типстъри или само гемблъри?

Тези две роли са като двете страни на една монета – неразривни части, които трудно могат една без друга. Въпреки това обаче, бихме могли само да избираме прогнозите, и ако сме достатъчно добри в това дори да го предоставяме като професионална услуга. Рано или късно, ако наистина се справяме добре, все някога ще ни се прииска да усетим от емоцията на залога и да участваме в играта. Също така, ако не ни се занимава особено с частта на предварителното проучване, а и ако не се справяме особено добре в предвиждането на спортни събития, то ние бихме могли да бъдем само гемблъри. За целта обаче ще ни е нужен добър типстър. Много онлайн платформи предоставят тази услуга под една или друга форма. Ако искаме само да отправяме залози, то трябва добре да проучим от къде ще си ги набавяме.

В повечето случаи обаче типстърите са и гемблъри и обратното. Някак е много трудно, ако предоставяме добри прогнози да не се възползваме от това и просто да стоим в страни от цялото забавление. Ако пък достатъчно сериозно залагаме, то в някакъв момент все ще започнем да отправяме и собствени предвиждания.

Можем ли да бъдем успешни типстъри но неуспешни гемблъри и обратно?

Няма гаранция, че ако прогнозите ни се отдават то това означава, че със сигурност ще печелим. Няма и гаранция, че ако предвижданията ни са особено силни, то ние задължително ще сме на загуба. Но как е възможно? Ако даваме добри прогнози, но правим хаотични залози с различен размер, то тук трябва да разчитаме само на късмет, че залозите с по-голяма парична стойност ще бъдат тези, които ще печелят. Това обаче не е добра стратегия в дългосрочен план, тъй като все някога късметът ще ни изневери. За целта трябва да имаме много сериозно изградена система, по която да залагаме и да я следваме без да даваме излишно поле за изява на емоциите си. Обратното също важи – ако прогнозите ни не са особено добри, но пък използваме система, която е с растящ залог при неуспех или друга подобна, то бихме могли да сме на плюс. Все пак в края на краищата винаги е по-добре, когато прогнозите ни са добри, но за финалния успех в дългосрочен план ни е нужна и стабилна стратегия за залагания.

предишна статияВелизар Шаламанов: Българската армия не се развива добре
следваща статияОткрита е нова планета, годината на която трае 8 часа