Още 10 географски обекта на Антарктида носят български имена, съобщава БНР. Предложенията са одобрени миналата година от Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към държавния глава.

Предложенията са направени от Министерството на външните работи, а миналата година са одобрени от Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента, а държавният глава издава указ в края на 2021 г.

Десетте географски обекта са на Ледения континент. Като активен участник в научните изследвания на Антарктида България е сред държавите, които дават нови имена. Те вече са над 1400.

Сред новите географски обекти с български имена са заливите Голям и Малък сечко, нос Кан Сабин, нунатак Милан Кузов, както и бряг Баба Марта. На името на ген. Климент Бояджиев, командвал I-ва българска армия по време на Първата световна война е кръстен морски нос. Брегова ивица носи името на Анка Ламбрева, първата българка прелетяла със самолет над Ламанша и първата българска околосветска пътешественичка.

предишна статияН. Пр. Алехандро Поланко Мата за ДЕБАТИ.БГ: За миналата година испанските инвестиции в България са над милиард евро
следваща статияНай-известните звездни приятелски тандеми