Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Димитър Заков на негово място. Решението беше взето след 3 часа дебати.

Първата рокада в кабинета „Петков“ бе приета от мнозинството в парламента със 184 гласа „за“(ПП, ГЕРБ, БСП, ИТН и ДБ) и 33 „въздържал се“ (ДПС). Гласували „против“ нямаше.

Смяната на номинирания за министър на отбраната стана в последния момент. Причина за смяната на първоначалната номинация са възражения на БСП, съобщи първоначално БНР.

Новият министър на отбраната десега беше постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков. Той е с 20 години като дипломат в сферата на международната сигурност.

Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – 1994-1999 г. Средното си образование е завършил във Френската езикова гимназия в София. Има редица допълнителни специализации в различни международни програми. Като наборен военнослужещ (2000-2001 г.) Заков е бил част от българския екип, осъществявал логистична координация на ешелоните на КФОР, преминаващи през територията на Република България.

За участието си в логистичната подкрепа на операция „Джойнт Гардиън“ e награден със сертификат – грамота от Въоръжените сили на САЩ. Заемал е ръководни длъжности в МВнР – началник на отдел в дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ (2014-2016 г), и директор на дирекции „НАТО и регионална сигурност“ (2016-2017) и „Политика за сигурност“ – 2017 г. – до момента. Има личен дипломатически ранг „пълномощен министър“.

От 2002 г. последователно е работил в структурата на МВнР в отделите „ОССЕ и регионална сигурност“ и „Контрол на въоръженията и неразпространение“, дирекция „НАТО и международна сигурност“, както и в дирекцията „Политика за сигурност“.

В задгранични мисии е работил в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел (2004-2008) и в Постоянната мисия на Република България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева.

По време на мандата си в Брюксел е бил заместник национален представител в Групата на високо равнище на НАТО по контрол на конвенционалните въоръжения – до доайен на Групата на служителите към Групата за ядрено планиране на НАТО. В рамките на мандата си в Женева е придобил опит като временно управляващ дипломатическата мисия в различни периоди.

Бил е съпредседател на Комитета по Общия статут на Конвенцията на противопехотните мини и координатор на Източноевропейската регионална група към Конвенцията по конвенционалните оръжия.

предишна статияМеждународната федерация по таекуондо отне черния колан на Владимир Путин
следваща статияБивша №3 в света е следващата съперничка на Виктория Томова