Обединените арабски емирства (ОАЕ) намаляват работната седмица на 4,5 дни и преместват уикендите от петък и събота в събота и неделя, предаде АФП.

„ОАЕ са първата държава в света, въвеждаща национална работна седмица, която е по-къса от глобалната 5-дневна работна седмица“, съобщи официалната информационна агенция WAM.

„Националната работна седмица“ ще е задължителна за органите на федералното правителство от 1 януари 2022 г. С нея се цели по-добър баланс между работа и почивка, както и по-добра икономическа конкурентоспособност, посочва държавната медия.

ОАЕ стават единствената страна в Персийския залив, в която уикендите ще бъдат в събота и неделя. С този ход тя приема модел, използван от повечето неарабски страни. Уикендите ще започват около обяд в петък, който е ден за молитва в мюсюлманските страни.

ОАЕ са регионален център за търговията и туризма. През последните години се предприеха редица мерки, за да направят икономиката на арабската страна по-привлекателна за чуждестранни инвестиции и кадри с оглед на растящата икономическа конкуренция от съседна Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс.