Били Джийн Кинг

Една от най-емблематичните битки за равнопоставеност между половете в спорта най-после получи необходимото внимание от Холивуд.

На 22 септември в Лас Вегас беше премиерата на филма „Battle of sexes“ (Битката между половете), който отразява паметното събитие от 1973 г., когато тенисистката Били Джийн Кинг мери сили със сънародника си Боби Ригс.

Ригс стига до №1 в световната ранглиста през 40-те години на миналия век, а през 1951 г. слага край на кариерата си. На 55-годишна възраст обаче е уверен, че може да победи която и да е топ тенисистка.

Първоначално Кинг отказва подобно предизвикателство, но готова да играе е Маргарет Корт, която по това време е №1 в света. Ригс я побеждава с категоричното 6:2, 6:1.

По-късно същата година Били Джийн Кинг, която на 29 е с 26 години по-млада от опонента си, се изправя срещу бившия №1 и печели с 6:4, 6:3, 6:3 в Хюстън.

Главните роли в „Battle of sexes“ се изпълняват от Ема Стоун и Стив Карел.

Режисьори на лентата са Джонатан Дейтън и Валери Фарис, които станаха световноизвестни в средата на миналото десетилетие с „Little Miss Sunshine“ (Мис Слънчице).

Засега отзивите за „Battle of sexes“ са доста противоречиви.

Историята на мача между Били Джийн Кинг и Боби Ригс е до болка позната на всички, но все пак тези, които не я знаят детайлно, вероятно ще изгледат с интерес филма.

Постижението на Били Джийн (пак отбелязваме – 26 години по-млада от съперника) е огромен повод за гордост за жените по света в началото на 70-те заради арогантното отношение на шовиниста Ригс, който твърди: „Мястото на жените е в спалнята и в кухнята. В този ред“.

Кинг обаче не смята така и печели двубоя, с което и чек за колосалните тогава 100 хиляди долара.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияПещерни къщи в Кападокия, превърнати в уникални хотели
следваща статияДа печелиш по 20 млн. долара годишно, но да караш кола за 5 000 долара