Начало Водещи Мистериозната муза на Салвадор Дали – Аманда Лиър

Мистериозната муза на Салвадор Дали – Аманда Лиър

3356
Аманда Лиър

Тя е певица, водеща на телевизионни предавания, диско дива от 80-те, художничка, преди години се появи и в нов имидж – на рок-звезда, а също и като модел… В миналото е била и стрийптизьорка… Но онова, с което винаги я свързват е, че тя е музата на легендата Салвадор Дали. Подходяща муза за художник като него. Защото Аманда Лиър винаги е била мистерия – не се знае със сигурност нито точната й година на раждане в периода 1939-1946 г., нито мястото, където е родена – говори се за Ханой, за Хонконг, а веднъж самата тя казва, че е родена в… Румъния?

Някои пишат, че майка й е с френско-английски произход, други – че е виетнамка? За баща й се гадае дали е англичанин, или наполовина руснак и наполовина французин?

Животът на Аманда Лиър е забулен в мистерии, които се превръщат в истински загадки след всяко откъслечно нейно интервю, с което тя още повече обърква представите на почитателите си, относно произхода си живота си и… пола си. Човек се опитва да подреди пъзела, но никога не успява.

А може би, това е нейната цел?!

Едно е безспорно – че тя е легенда на своето време. Звездата й изгрява между 60-те и 70-те години на миналия век, когато тя живее в Лондон. Атрактивната й външност и близките й връзки с рок и поп звезди са постоянен повод за обсъждане в таблоидите.

Jean-Paul Gaultier: Runway - Paris Fashion Week Womenswear Spring / Summer 2013

И изведнъж тя изчезва. Заминава за Италия, където мистерията Аманда продължава. Плътният й глас буди сладострастни желания, но тя изглежда недостижима, както на сцената, така и в живота.

Мнозина започват да говорят, че е транссексуална. И тъкмо тогава – през 1979 г., тя сключва брак с музикалния продуцент Ален Филип Маланяк Д’Аржан. С него веднъж се развежда и се венчава втори път. Кариерата й на певица се задвижва шеметно. До началото на 80-те вече продава милион копия от албумите си. През 90-те става тв водеща.

През 2012 г. е поканена от Жан Пол Готие за модното дефиле Пролет-Лято 2013-а. Аманда остарява, но по начин, който сякаш е „извън времето”.

„Сякаш винаги е БИЛА!.. Аз се родих, и тя вече беше прочута. И сега съм свидетел, че тя е същата, като постоянно сменя ролите си, и продължава да е звезда. Това е най-мистериозната жена, която съм виждал!..”, възкликва един критик.

Единственото й по-откровено интервю в последните години е пред сп. „Бунте“, след пожар в къщата й в Сен Етиен дьо Гре в Прованс. Аманда научава за пожара докато е в Милано. Пътува до Франция в ужасно състояние, защото й съобщават, че трагедията е голяма. Намира дома си изгорял до основи, в пожара е загинал мъжът й Ален и техен семен приятел, който му бил на гости.

аманда

Пожарът изпепелява и безценната сбирка картини на Салвадор Дали – неговият подарък за безценните 15 години, в които Аманда е неговата муза.

„Един полицай ми каза: „Мъжът ви не е страдал дълго.“ Намерили са го в кухнята, по пижама. Опитал се е с ръце да защити лицето си от дима. За по-малко от минута дробът му е бил изпълнение с въглероден двуокис!.., разказва пред сп. „Бунте“ Аманда. Видях го в моргата. Лицето му беше спокойно, сякаш е заспал. Нямаше следи от изгаряния. Като ангел. Толкова се тревожеше, че стана на 50. А в смъртта си изглеждаше на 30. Тогава осъзнах, че това е крная,.. че никога повече няма да се срещнем. А идваше Коледа!..”

„Бях накичила къщата с коледни украси, преди да замина за Милано. Навсякъде висяха венци с бели, червени и златни свещи. Навярно някоя недогасена свещ е изпуснала фаталната искра?… Така предполагат следователите. После един следовател ми каза, че в салона са открили следа от запалителна течност. Излиза, че може да е и престъпление. Няма да намеря покой, докато не разбера истината.”

„За мен Ален означаваше всичко. 20 години какво ли не приказваха за нас. Беше ми безразлично. Когато се запознахме, той искаше да се самоубива. Беше загубил всичко. Аз му подарих 20 години щастие, живот и жизнерадост. Когато после на мен ми идваше до гуша и казвах: „Ще сложа край на тоя скапан живот!“, той винаги скачаше: „Не смей да говориш така. Да не съм те чул повече. Винаги си заслужава да се живее!“ Бях му дала от своята сила.”

„А сега признавам, чувствам се загубена. Той беше мъжът за цял живот. Бяхме се заклели да остареем заедно. Не виждам никакво бъдеще. Живея не ден за ден, а час за час. Сякаш не съм на земята. За мен всичко свърши.”

„Да започвам нов живот, да строя нова къща, да срещна нов мъж – невъзможно!.. „

салвадор дали и аманда
На снимката: Салвадор Дали и Аманда

Това интервю е единственото, в което Аманда Лиър дава воля на чувствата си и донякъде дава отговор на някои от въпросите относно живота й – че славата й си има висока цена; че не винаги й е било лесно, че е имало моменти, в които й е идвало „до гуша от скапания живот”!.. Вероятно единственият човек, който е познавал тайните й, е бил Салвадор Дали.

Самият Дали веднъж казва: „Тя се е родила мъж, не знаехте ли?!”, но това може да се тълкува повече като израз на раздразнение от слуховете, отколкото като някакво признание.

Според мнозина между двамата е имало нещо повече от приятелство и творческо вдъхновение, и че артистичното име Аманда Лиър дава на музата си Салвадор Дали.

Основанията за това са лингвистични – смятат, че то произлиза от „L’Amant Dali” – „Любовницата на Дали”.

През 70-те години на миналия век Аманда Лиър вече е звезда. В немалка степен това се дължи и на Дейвид Бауи, с когото според таблоидите Аманда също имала роман.

Аманда и Салвадор Дали

Любопитното е, че и Салвадор Дали, и Бауи поддържали слуховете за нейната трансесксуалност, като най-вероятно са смятали,  че това е добър пиар.

Всъщност, Аманда Лиър много пъти е позирала полугола пред камери и за всеки непредубеден е ясно, че тя е стопроцентова жена, но пиарът с „различността” й вършел добра работа и тя не се опитвала да опровергава тези слухове, пише Impressio.

Това е още един добре пресметнат щрих към нейната мистериозност.

През 1984 г. Аманда публикува книгата си „Дали на Аманда”, в която описва живота на европейската бохема от 60-те години на миналия век.

В нея тя по-скоро описва своите впечатления от големите художници на своето време, без да претендира за абсолютна достоверност на фактите, но именно заради това е критикувана от биографите на Дали.

Когато през 2012-а Аманда Лиър дефилира на ревюто на Готие, един журналист я пита на колко години е, и дали е жена? – Тогава тя за пръв път отвръща категорично: „Аз съм на 66 и съм стопроцентова жена до ноктите на краката си.”

https://www.youtube.com/watch?v=CH8p-kVRGFw

 

предишна статияЕротични картини на Емилия Мартинес бяха отхвърлени, защото са „неморални”
следваща статияШест важни минерала и в кои храни да ги открием