Група богати технологични гурута, сред които главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин и главният изпълнителен директор на стартъпа Gumroad Сахил Лавиня, предизвикаха шок, като предложиха да се създаде нещо, което беше оприличено на случващото се в „Матрицата“.

Предприемачите предлагат да се използват „синтетични утроби“, които да заместят човешките майки, в опит да се „премахне голямото бреме на бременността“, след като милиардерът Илон Мъск изрази опасения за „демографски срив“.

Основателят на SpaceX и привърженик на идеята за колонизиране на Марс, изригна в серия от туитове във вторник, изразявайки загриженост относно тенденцията за намаляване на раждаемостта, като заяви, че ако на Земята няма достатъчно хора, „то определено няма да има достатъчно за Марс“.

Повод за коментарите му стана доклад на Националния център за здравна статистика, в който се посочва, че броят на родените в САЩ бебета е намалял с 4% през 2020 г. в сравнение с предходната година. Според предварителните данни общият коефициент на плодовитост е 55,8 раждания на 1000 жени на възраст от 15 до 44 години, което е поредният рекордно нисък показател.

В отговор на туитовете на Мъск, роденият в Ню Йорк индийско-американски технологичен предприемач Сахил Лавиня, основател и главен изпълнителен директор на стартъпа Gumroad, отговори, че хората трябва да инвестират в технологии, които правят раждането „по-бързо/по-лесно/по-евтино/по-достъпно. Синтетични утроби и т.н.“.

Милиардерът, основател на криптовалутата Ethereum, Виталик Бутерин, приветства идеята за „синтетични утроби“, като сподели графика, изследваща разликата в заплащането между половете.

Забележките обаче предизвикаха объркване в мрежата, като мнозина се чудят дали технологичните мозъци не визират отглеждането на деца като в „Матрицата“.

Според ООН световното население ще достигне 9,7 млрд. души през 2050 г. и може да достигне своя пик от близо 11 млрд. души около 2100 г. Най-голямата част от този ръст на населението обаче се очаква да бъде в Африка, а останалата част от световното население ще започне да се свива доста преди края на века.

Материалът е на debati.bg

предишна статияЕдна от зодиите днес да очаква сериозни семейни проблеми
следваща статияВладимир Перев: Плановете за самолетна и железопътна линия между София и Скопие са приказки за малки деца