Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец, не повече. Това обяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията.

Прогнозата е това да стане през март.

„Около 8-10 февруари ще стигнем пика. Днешните 11 000 никак не са радостни, при такава цифра не може да се махне. След това заболеваемостта ще започне да спада и с това ще спадне критерият „брой на интензивните легла“, заяви тя в ефира на Нова телевизия.

Проф. Аргирова посочи, че когато те станат 100-130, документът ще се премахне. Тя уточни, че анонсът за махане на сертификата е съгласуван с Кирил Петков.

Според ГЕРБ премиерът тайно готвел отпадането му

Премиерът Кирил Петков бил водил тайни разговори с представители на парламентарните сили, за да отпадне зеленият сертификат в България. Това заяви от кулоарите на парламента бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Той припомни, че преди месец от ГЕРБ поискали да отпадне зеленият сертификат в сградата на парламента.

„Направихме го, просто защото той трябваше да важи за всички български граждани. Нека да не се сравняваме помежду си кои сме по-равни и по-богоизбрани. Нашият зелен сертификат е в нашите депутатски карти“, каза Ангелов.

Припомняме, че сертификатът е въведен в цяла Европа. Той показва дали човек е ваксиниран, преболедувал или тестван за коронавирус. В България важи от есента като достъп до повечето закрити обществени места. Преди месец наличието му беше причина за протест на партия „Възраждане“, който прерастна в ескалация на напрежението пред парламента. Малко след това се създаде работна група, която да разисква необходимостта от „зеления сертификат“, но първото й заседание се провали.

От началото на февруари 93 000 хиляди българи останаха без валиден сертификат, защото е изминало прекалено много след втора доза ваксина и преболедуване. Те все пак имат избор той да стане безсрочен – да си поставят бустерна доза.

Материалът е на debati.bg

предишна статияЕдна от зодиите днес може да има здравословни проблеми
следваща статияНационален фонд „Култура“ финансира транссексуалността на гърба на Майстора