Люксембург

Националният отбор на България се изложи в гостуването си на Люксембург в последна среща от световните квалификации за Мондиал 2018. Тимът на Петър Хубчев завърши 1:1, като за първи път в своята история не победи отбора от Херцогството. Досега лъвовете имаха 13 победи в 13 мача, а шест от тях бяха на стадион “Жозе Бартел”, където този път трикольорите проспаха първото полувреме, като можеха да се приберат на почивка с няколко гола пасив.

Оливие Тил в 3-ата минута и Ивайло Чочев в 67-ата минута отбелязаха головете за първото равенството между тези два отбора, както и за първото равенство на лъвовете в тези квалификации, които завършиха кампанията с 13 точки и без победа далеч от „Васил Левски“.

Крайно класиране група А

Селекционерът на лъвовете Петър Хубчев бе направил три промени в състава от мача с Франция (0:1). Капитанът Ивелин Попов и Ивайло Чочев, които пропуснаха срещата с петлите поради наказания, се завърнаха в състава. Те замениха Андрей Гълъбинов и наказания Георги Костадинов. Младият Божидар Краев пък дебютира от първата минута за тима, като смени Станислав Манолев, който бе оставен на пейката през всичките 90 минути.

Още в 3-ата минута трикольорите допуснаха гол във вратата на Пламен Илиев. Оливие Тил бе точен за домакините с удар от границата на наказателното поле. Както е известно, при поражението с 0:1 от Франция, петлите също отбелязаха в третата минута. Левият защитник Петър Занев, който беше капитан срещу французите, се контузи в бедрото и бе заменен от Антон Недялков в 14-ата минута.

Люксембург България

Тимът на България играеше бавно и без идея в атака, а при контраатаките на домакините изпитваше трудности. Веднъж и Николай Бодуров сбърка в наказателното поле пред Илиев, но не се стигна до удар във вратата на българския вратар.

Първият удар във вратата на домакините бе в 34-ата минута, когато Попов стреля от фаул в ръцете на Жубер, който финтира майсторски Спас Делев секунди по-късно, обирайки аплодисментите на публиката. Краев не успя да намери Попов при следващата атака на лъвовете, центрирайки високо над главата на своя капитан.

В 42-ата минута домакините бяха близо до втори гол, но Пламен Илиев спаси. Турпел остана сам срещу него, но стражът парира. Последва нов изстрел на Тил, но Недялков изби, а след това и Мартинс пробва да се разпише без успех. В последната минута на първата част нова добра атака на Люксембург завърши с удар от въздуха на Жоаким, който Илиев спаси.

Люксембург България

Андрей Гълъбинов смени Краев в 47-ата минута, като моментално застана на върха на атаката. Чиста голова ситуация обаче имаше отново пред вратата на Илиев. Бодуров върна топката назад, но изведе Жоаким, който се забави с финтовете си, подаде на Турпел, който стреля, но последва рикошет и корнер за домакините.

В 55-ата минута Ивайло Чочев стреля с глава, но Жубер спаси. Това бе първата реална възможност за гол пред българите. Мартин Райнов замени Симеон Славчев, а Ивелин Попов получи жълт картон за груб фаул. Гълъбинов пък пропусна да изравни в 62-ата минута. Нападателят пое добре топката на гърди и стреля, стражът на домакините обаче изби в корнер.

Люксембург България

Натискът на българите даде резултат в 67-ата минута, когато Спас Делев центрира отдясно, а Чочев изравни с глава, след като бе оставен непокрит. Голът е трети за халфа в 15 мача за България. В 72-ата минута Гълъбинов с глава стреля над гредата на домакините. Той засече центриране на Неделев, но не уцели вратата. Таранът бе блокиран при поредната опасна атака на гостите.

Капитанът Попов бе изпреварен от защитник, а след това не атакува добро центриране пред вратата на Жубер. Вратарят спаси слаб удар на Гълъбинов в 85-ата минута. Родните национали и щабът ни поискаха дузпа в 87-ата минута за игра с ръка в наказателното поле на домакините, но такава не бе отсъдена.

В последните минути двата отбора видимо изморени търсеха победата, но извършиха много фаулове, като положения липсваха и срещата завърши 1:1.

Така националният отбор на България записа нова срамна страница в своята история. При Хубчев тимът демонстрира израстване, показват го победите над Холандия (2:0) и Швеция (3:2), но продължава да има прекалено много слабости, за да мечтае реално за класиране на голям форум.

Селекционерът на България Петър Хубчев не остана доволен от играта на тима при равенството срещу Люксембург.

Няколко промени в състава си е направил селекционерът на наионалния отбор на България по футбол Петър Хубчев. На нашите им предстоят две световни квалификац

“Много отпуснато. Единственото позитивно от мача е реакцията на отбора през второто полувреме. Просто играта не се получаваше. Още веднъж доказваме нещо, което от години се прави в националния отбор, че не всеки мач се играе на 100 %. Сега не е моментът да се коментира бъдещето ми”, обяви Хубчев след края на мача.

Люк Холц селекционер на Люксембург

Селекционерът на Люксембург Люк Холц не скри, че е доволен от равенството 1:1 с България в последния мач на тима от световните квалификации.

“Ранният гол беше много важен. Предишния мач паднахме 0:8 и сега беше важно да вкараме първи. Водихме през по-голямата част от двубоя, но накрая България успя да реализира. Но този резултат е добър за нас”, каза Холц.

“Доста наши играчи бяха уморени след мача в Швеция, който се оказа тежък и труден за нас. Това наложи и някои промени в състава. От друга страна някои наши играчи не играят на най-високо професионално ниво и при тях възстановяването е проблем, което пък се отразява и на отбора ни като цяло”, добави наставникът на домакините.

 

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияYahoo: Всички 3 млрд. акаунта са били засегнати от хака през 2013-а
следваща статияБългария е след Мали, Кабо Верде и Шри Ланка по качество на пътищата