Либерия

Известният в близкото минало африкански футболист Джордж Уеа е на път да стане следващият президент на Либерия. Това сочат данните от Националната избирателна комисия, цитирани от АФП, според които при преброени бюлетини от 33% от избирателните райони в страната, Уеа получава впечатляващите 39,6%. Той изпреварва с близо 8% главния си опонент – настоящият вицепрезидент на републиката Джоузеф Боакай.

Публикуваните в петък предварителни резултати показват още, че носителят на Златната топка за най-добър футболист на Европа през 1995 г. доминира в 12 от 15-те региона (графства) на Либерия, включително и в столицата Монровия.

Изборите за президент в африканската страна се проведоха във вторник, 10 октомври, като обработката на бюлетините все още тече. Ако никой от 20-те кандидати обаче не успее да спечели повече от 50% от гласовете, необходими за спечелване на първия кръг, ще се наложи провеждането на втори.

Екипнюз припомня, че Уеа беше особено забележителен в кариерата си в периода 1985-2003 г. През този период той бе част от футболните отбори Монако, ПСЖ, Олимпик (Марсилия), Челси, Манчестър Сити и Милан.

През 1995-та година либериецът стана и единственият носител на Златната топка, чийто национален отбор никога не е играл на световно първенство. През същата година той бе обявен и за най-добър футболист в света в класацията на ФИФА.

От 2003 година насам Джордж Уеа се отдава на политическа и хуманитарна дейност в родината си.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияМАХАТМА ГАНДИ: Око за око и светът ще ослепее
следваща статияАЙН РАНД: Да продадеш душата си е най-лесното нещо на света