Товарният кораб „Дракон“ на американската компания „СпейсЕкс“ успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), предаде НАСА.

Скачването е станало в автоматичен режим. Корабът „Дракон“, натоварен с близо три тона провизии, оборудване, материали за научни експерименти, беше изстрелян вчера с ракета „Фалкон 9“ от космическия център „Кенеди“ на НАСА.

По план „Дракон“ ще остане в орбита около месец, след което ще се разкачи от МКС и ще се приводни край крайбрежието на щата Флорида. Сред научното оборудване на борда на „Дракон“ има триизмерен биопринтер за отпечатване на човешки тъкани за евентуално за лечение на травми, получени в космоса.

Той доставя и препарат на основата на моноклонални антитела за лечение на онкологични заболявания, който ще бъде тестван в условията на безтегловност. С космическия кораб пристигат и различни растения за изучаването на възможностите за отглеждането им в условията на микрогарвитация.

„Дракон“ носи също коледни подаръци за американските астронавти на борда на МКС, както и деликатеси за празничната трапеза.

предишна статияКубрат Пулев ще се бие с Жуниор Дос Сантос
следваща статияЗа една от зодиите денят ще бъде успешен