Испанско списание за пътешествия публикува новите попълнения в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. Ето кои са те:

Водни колела в Ирак

Традиционното хидравлично водно колело се нарича „Ал Наур“ на арабски. Това е дървено колело, което се върти около оста си и има 24 колони, образувани от дървени пръти и толкова глинени делви, завързани за външната му обиколка с въжета, оплетени с палмови листа.

По този начин този тип водни колела осигуряват препитание на дърводелци, грънчари и опитни майстори в тяхното изграждане и монтаж. Освен това знанията за изкуството на изграждането им се предават в семействата, а също и чрез формалното образование и разпространението на публикации.

Танцовият театър Нора в Южен Тайланд

Този драматичен жанр е на пет века и включва анимационни и акробатични танци, придружени от импровизирани песни. Музиката се изпълнява от традиционен обой, акомпаниран от барабани, гонг, чинели и дървени плочи.

Най-любопитното сред танцьорите е, че носят фалшиви метални нокти и имитации на птичи крила и лебедови опашки, прикрепени към кръста и гърба, за да изглеждат като тези птици.

театър нора Тайланд

Скандинавски кораби с вързан корпус

Скандинавските народи строят този тип дървени лодки с дължина 5-10 метра от две хилядолетия. Корпусът за закрепване се състои от фиксиране на тънки дъски, насложени върху рамката на кила и основата. По времето си викингите са ги използвали, за да завладеят света, но днес те са запазени за фолклорни тържества, регати и други спортни събития.

викингски кораб

Търсене на трюфели в Италия

Да, намирането на трюфел сред корените на дърво е истинско изкуство. То включва набор от знания и практики от страна на ловците на трюфели (tartufai на италиански), които също трябва да обучават кучетата си в търсенето на тази подземна гъба и трябва да знаят как да я извличат, без да увреждат земята или корените на дърветата.

трюфел

Конното шоу Тбурида в Мароко

Датира от 16-ти век и се състои от постановка на военни кавалкади, възстановени в съответствие с древните арабско-амазишки конвенции и ритуали. Шоуто започва с отряд от конници, които изпълняват акробатична демонстрация на боравене с оръжията си и продължава със симулация на галопираща война, в която стрелят с пушките си, заредени с халосни патрони.

Конно шоу Тбурида

Мадагаскарското ораторско изкуство

Мадагаскарският Kabary се състои в изнасяне на поетична реч пред голяма публика. Но тази реч трябва да отговаря на редица изисквания. Трябва да използва пословици, максими, реторични фигури и каламбури. Изпълнява се на тържества, погребения, официални церемонии и публични събития и обикновено се случва между двама души, създавайки диалог, който може да продължи с часове.

Процесия с цветя и плодове в Холандия

Тази процесия се нарича „корсо“ и наистина произхожда от Италия и Южна Франция, но пристига в Холандия в края на 19 век. Състои се от салове или лодки (понякога дълги до 20 метра), украсени с цветя, плодове и зеленчуци, на които се возят маскирани хора.

парад на цветятя, Нидерландия

Индонезийска музикална група гамелан

Най-изненадващо при този тип музициране е използването на много особени металофонни инструменти, наречени гангса. Те се правят на ръка и се декорират също на ръка. Оркестърът се състои от гонгове, ксилофони, барабани, бамбукови флейти. Още в барелефите на храма Боробудур, строен между 8-ми и 10-ти век, са изобразени музиканти във формация гамелан.

музика гамелан

Турнир на кокили в белгийския град Намюр

Това е културна практика, чийто произход датира от началото на петнадесети век. В началото си състезанието противопоставя две страни една срещу друга. Меланите, жителите на стария град, качени на жълти и черни кокили, срещу Аврес, жителите на новия град и близките села на червени и бели кокили.

Целта на войната на кокили е да се извади опонента от равновесие. Днес се играе от хора на възраст между 7 и 70 години.

турнир на кокили, Белгия

Хаитянска тиквена супа

Супата Joumou влезе в списъка след бърза процедура, предвид трудностите, през които преминава страната. Това е традиционната хаитянска тиквена супа, приготвена с жираумон, вид тиква, зеленчуци, банани, месо, паста и подправки. Супата е характерно ястие за робовладелците, но хаитяните я превръщат в символ на свобода, достойнство и съпротива, когато извоюват независимостта си от Франция.

Хаитянска тиквена супа

 

предишна статияДнес при една от зодиите са възможни сериозни загуби
следваща статияРоналдо нокаутира Тотнъм с хеттрик, с който влезе в историята