Китай постави национален рекорд по изстрелване на ракети-носители, като увеличи през 2021 г. броя им с 40% в сравнение с 2020 г., съобщи Китайската корпорация по аерокосмически науки и технологии.

В страницата си в социалната мрежа WeChat корпорацията съобщи, че по този показател страната е начело в света, изпреварвайки САЩ. Последното за тази година изстрелване е осъществено на 30 декември в 00:43 ч. местно време от космодрума Сичан. С помощта на ракетата „Чанджън 3-бе“ китайската корпорация изстреля в орбита експерименталния телекомуникационен спътник Shiyan-9.

Подчертава се, че 48 от всички 55 изстрелвания тази година са били успешни.

Пекин развива активно националната си космическа програма, разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Китайски учени изпълняват едновременно с това проект за изследване на астероиди и на Марс. В орбита в процес на изграждане е космическата станция на Китай, която се планира да започне работа през 2022 г. През 2020 г. Китай извърши 39 изстрелвания, изпращайки в орбита 103 тона полезен товар.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

предишна статияКарлос Насар е „Щангист на годината“ на България
следваща статияПрекрасен и опияняващ ден за една зодия днес