Използването на мобилни телефони в самолетите е предмет на сериозни дискусии, тъй като авиоиндустрията се опитва да влезе в крак с постоянно променящите се технологии. Стандартна практика е стюардесите в началото на полета да ви казват да включите устройствата си на самолетен режим. Но какво се случва, ако не следвате указанията? За съжаление, отговорът не е толкова ясен, пише „Business Insider“

Нека започнем с някои от първоначалните проучвания. Причината за потенциалните опасения за безопасността се дължи на факта, че когато сте на повече от 3 000 километра във въздуха, сигналът на мобилния ви телефон се отразява от множество кули и изпраща по-силен сигнал. Това е нещо, което може да доведе до претоварване на мрежите на земята. Но досега не е имало случай мобилен телефон да е причинил катастрофа на самолет.

„Не е задължително телефонът да накара самолета да катастрофира“, казва бившият инженер на Boeing Кени Кирчоф. „Това не е основният проблем. Въпросът е в това, че телефонът пречи на самолета и увеличава работата на пилотите по време на критичните фази на полета. Когато излитат и кацат, това са фази на полета, които изискват висока степен на концентрация от страна на пилотите.“

Ако не преминете в самолетен режим, мобилният ви телефон или таблетът с мобилна връзка освен това ще продължи да се опитва да осъществяви връзка с всяка клетъчна кула на земята, покрай която минава самолетът.

Сигналите не само ще причиняват смущения в навигацията на самолета, но и усилията, които мобилният телефон полага, за да сканира и да прескача кули при прелитане, ще изтощават батерията ви и няма да поддържат постоянен сигнал.

„Клетъчната мрежа не функционира толкова добре при скоростта и височината на самолета и затова се нуждае от алтернативно решение за връзка извън самолета, за да работи“, казва Джон Уейд, вицепрезидент и главен оперативен директор в Gogo, технологична компания, която предоставя услуги за връзка по време на полет и безжични развлечения за Delta, United и други.

„Използването на Wi-Fi се възползва от свързаността на самолета извън самолета, което позволява по-добра връзка и функционалност.“

Достъп до Wi-Fi по време на полет

В днешно време почти всички авиокомпании предлагат Wi-Fi по време на полет, което е възможно, защото той е сателитно базиран и не зависи от връзките с клетъчните кули. Голяма част от авиокомпаниите днес предлагат безжичен интернет на борна, но не в повечете случаи това не е безплатно.

Чрез тази мрежа можете да сърфирате онлайн, да четете имейли, да проверявате социалните мрежи или да разговаряте с помощта на интернет базирани приложения за съобщения като iMessage, Facebook Messenger и WhatsApp. Въпреки че сега не можете да изпращате текстови съобщения с SMS през клетъчната мрежа, можете да използвате Wi-Fi.

През февруари 2017 г. Qantas представи новата си Wi-Fi мрежа по време на полет, използваща модернизираната технология. Скоростта на връзката е до 10 пъти по-висока от конвенционалния Wi-Fi по време на полет, което позволява на пътниците да стриймват Netflix, Spotify и друго онлайн съдържание на личните си устройства. През следващите години все повече авиокомпании излязоха с възможности за свързване от врата до врата, като Southwest, Norwegian и JetBlue (която също поддържа стрийминг услуги).

предишна статияИнтензивни валежи в 15 области, температурите ще се понижат
следваща статияС какво ще запомним Зимните олимпийски игри в Пекин?