На 22-ри декември Тошко Йорданов бе избран за председател на Комисията по култура и медии. Това възмути бившия му съратник Любчо, с когото преди години работеха заедно в спорното предаване „Ку-ку“. Любчо не искал да се обръща към доскорошния си другар с „уважаеми г-н председател“, затова пожелал да не бъде член на комисията. Това жегна Слави, който застана зад Тошко и припомни на Любчо някои отдавна отминали времена. Но и това не остана без отговор.

Дилов изрази недоволството си в социалната мрежа „Facebook“.

„Длъжен съм да ви информирам, че след като разбрах кой ще е председател на Парламентарната комисия по култура и медии, помолих да не бъда избиран за член на комисията. По протоколни причини. Протоколът ме задължава да се обръщам към него с „уважаеми г-н председател“…,“написа той.

Слави явно се е почувствал длъжен да защити верния си другар Тошко и го направи не къде е да е, а в познатата ни социална мрежа. Там той припомни, че „преди много години имаше едно телевизионно предаване, което се казваше „Ку-ку““.

То беше най-цветното, различно и бих казал – велико телевизионно предаване в постсоциалистическа България в единствената тогава национална телевизия. Аз имах честта и привилегията да бъда част от това предаване. Както и Тошко Йорданов и Любен Дилов-син. Тогава, преди толкова много години, все съм се питал какво ли ще стане с нас после. И ето, че после отдавна дойде – аз и Тошко Йорданов сме част от „Има такъв народ“, а Любен Дилов-син е част от ГЕРБ. Между другото, преди това Любен Дилов-син беше част от СДС, а преди това беше от квотата на комсомола в „Ку-ку“. Но да речем, че това не е толкова важно. Така решил – така направил. Никога не съм си позволявал да говоря за бившите си колеги, камо ли пък за Любен Дилов-син. Най-цветният, най-широкоскроеният, най-начетеният, най-специалният човек, когото познавах. Сега този човек е част от политическата партия на най-цветния и начетен човек – Бойко Борисов, и не иска да каже на бившия си колега Тошко Йорданов “уважаеми”.

Слави пише още, че животът е шантава работа. По думите му духът на „Ку-ку“ и „Каналето“ се намира в „Има такъв народ“ и няма място в такова формирование като ГЕРБ.

„Но явно Любен Дилов-син не мисли така. Позволявам си да пиша тези лични думи, защото ми е тъжно и ме е срам. И в политиката, и в телевизията, хората са тези, които решават кое е важно, кое е правилно, кое е морално, кое е интересно и в крайна сметка какво трябва да бъде. Бивш ми приятелю и колега, Любене, и сега ще бъде така. Да си жив и здрав и весели празници“, пише Трифонов.

Слави Трифонов, Любен Дилов и Теодор Михайлов
На снимката: Слави Трифонов, Любен Дилов и Теодор Михайлов

Любчо не остана длъжен на тези думи. Така публичната конфронтация продължи. По думите на Дилов за първи път от двадесет години Слави споменава името му лично.

„Обидата у него, че изоставих общото ни начинание тогава, беше голяма и в известна степен разбираема.  Тази особена травмичност той лекуваше, превръщайки ме в Онзи, чието име не трябва да се споменава. Изоставих го, защото Той ме постави пред избора  Шоуто на Слави или Гергьовден. Вероятно изборът ми е бил труден за разбиране. Да изоставиш славата и парите в името на една доста грапава  политическа съдба, наистина изглежда налудно…“, пише той.

Тирадата придоби леко романтичен характер. По думите на Дилов, той никога не е бил член на друга политическа организация, освен на Движение Гергьовден. На което и Слави, и Тошко са основатели. Нима това не е вярност?

Последваха и някои обяснения и оправдания.

„Заедно с ВМРО (коалицията ЕТО КАК!) взехме над 160 хил.гласа срещу свръхмобилизирания Иван Костов и дебюта на Симеон Втори през 2001.  Имахме светли моменти, имаме и падения повече от 25 години. Най-важното – ще продължаваме да ги имаме. Последните три години имаме подписано споразумение само със СДС.  Винаги сме търсели съюзници в десния и консервативния спектър.  Подкрепихме СДС и на европейските избори, подкрепяме ги и сега, както и в миналото, защото – въпреки всичко – смятаме, че това е по-добрата приказка за България. С ГЕРБ нямаме споразумение, но се присъединихме към коалицията, когато те имаха нужда от нас, а не ние от тях, за да се облажим от управлението. Т.е. пак сме опозиция – обичайното агрегатно състояние на Гергьовден“, казва той.

Според него Слави превръща шоуто и телевизията си в партия. В едно е прав – иронията на историята е непобедима.

„Глупавите хора обсъждат други хора, умните хора обсъждат идеи. Това и казах от трибуната в парламента. Идеята за такъв председател на комисията е несъвместима с моите идеи. Не съм обсъждал Тошко Йорданов и нямам нищо против Тошко Йорданов – в крайна сметка всички състояния на народа е редно да бъдат представени в Народното събрание. Още повече, че именно аз съм го избирал за сценарист на Ку-ку на конкурс, заедно с Росен Петров и Николай Русакиев“, пише още депутатът от ГЕРБ-СДС.

По всичко написано личи, че спорът им е личен и не би трябвало да занимават аудиторията с емоционалните си преживявания и исторически недуразомения. Особено преди Коледа. Странно е мълчанието на Тошко, който е в центъра на този дълго премълчаван конфликт.

Историята разказва, че Любчо Дилов става част от екипа на предаването като член на комсомола, по-конкретно като член на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС).

Ако комунизмът не беше паднал, днес Любчо щеше да е партиен функционер от висок порядък. Той обаче падна. Към момента той е депутат от ГЕРБ-СДС.

От друга страна всеки си има минало.

Росен Петров, Бойко Борисов и Слави Трифонови

О, времена, о, нрави! Ето как за тридесет години бившите приятели и съратници промениха физиономиите и мнението си.

Слави и Любчо Слави и Любчо

Материалът е на debati.bg