Начало Водещи Как да предотвратим стареенето на кожата си: 5 съвета за слънцезащита

Как да предотвратим стареенето на кожата си: 5 съвета за слънцезащита

1326

Вече официално е сезонът на SPF. Въпреки че носенето на слънцезащитен крем е задължително през цялата година, именно сега – когато дните стават все по-слънчеви и прекарваме повече време навън – много от нас започват да преосмислят слънцезащитата си. Когато става въпрос за това, често има объркване по отношение на въпроси за това коя е най-добрата формула, която да използвате, или колко трябва да нанасяте. Британският „Vogue” пита дерматолога д-р Сам Бантинг за петте ключови правила при използване на SPF, за да можете да предпазите кожата си от стареене, но и спокойно да усвоите така необходимия витамин D.

Изберете широкоспектърен SPF

За да предпазите кожата от UVA и UVB светлина – и двете причиняват увреждане на кожата – широкоспектърният SPF е задължителен. „Това, което е от решаващо значение, когато говорим за добра грижа за кожата, е блокирането на ежедневните UVA лъчи, които са налице през цялата година“, обяснява д-р Бантинг. „Те могат да преминат през стъклото и всъщност съставляват основната част (95 %) от ултравиолетовите лъчи, които достигат до Земята.“

Въпреки че UVB е ултравиолетовата светлина, отговорна за (по-видимото) изгаряне – и обикновено е тази, върху която се съсредоточаваме повече, защото уврежданията се виждат бързо – наистина е важно да се уверите, че вашият SPF защитава и от UVA. Увреждането от UVA води до появата на фини линии, пигментация, неравномерна текстура на кожата, разширени пори, загрубяване на кожата и загуба на колаген – все лоши неща. „Проблемът не е толкова в едната седмица, прекарана на плажа. Проблемът е в ежедневната половинчасова разходка по обед, която се натрупва с годините.“ Широкоспектърният SPF фактор предлага значителна степен на защита срещу UVA и UVB лъчите и трябва да се използва от всички типове кожа.

Изберете правилния тип слънцезащитен продукт за вашата кожа

Слънцезащитните продукти се разделят на две категории: химически, които представляват формули, съдържащи съставки като октиноксат и оксибензон, които действат като слънчеви филтри, абсорбиращи UV светлината, за да предотвратят увреждането на кожата; и физични, които са на минерална основа и обикновено съдържат цинков оксид и титанов диоксид, които физически защитават кожата и отразяват светлината, както и я абсорбират.

Най-добрата защита, която можете да получите? Д-р Бънтинг казва, че хибрид от физични и химични средства осигурява „много добро широкоспектърно покритие от UVA и UVB лъчи“, но за съжаление, някои типове кожа реагират на химични препарати, които често са предпочитани, защото не придават ужасяващия бял оттенък върху кожата. (Струва си да се отбележи, че физичните вече правят това в по-малка степен, тъй като в този сектор има огромни иновации).

„Ако сте чувствителни или склонни към зачервяване, имате розацея или някакъв вид екзема на лицето, обикновено минерален слънцезащитен ще е по-подходящ, казва тя. „Това е и типът, който обикновено използваме след процедури като лазери или пилинг, или винаги, когато е засегната кожната бариера. И от двата вида можете да получите добра UVA и UVB защита.“

Не ограничавайте количеството на нанасяне

„Станахме толкова педантични в коментирането на това колко висок е SPF-ът, но рядко се казва колко важно е серумът да се нанася обилно върху кожата“, казва д-р Бантинг. „Думата „обилно“ означава 10 различни неща за 10 различни хора.“ За да сте сигурни, че нанасяте достатъчно количество от веществото върху кожата си, тя съветва четвърт чаена лъжичка (или 1,25 мл) да бъде добра мярка както за лицето, така и за шията.

Не разчитайте на грима си за защита

Много често срещано погрешно схващане е, че SPF в ежедневния ви фон дьо тен е достатъчен. Д-р Бънтинг казва, че това вероятно не е така. „Трябва да използвате специален слънцезащитен продукт. SPF15 в оцветения ви хидратиращ крем вероятно също няма да е достатъчен, защото това означава, че той ще ви осигури само малка защита от UVB лъчите.“ Като прибавим и факта, че е малко вероятно да нанесете достатъчно количество оцветен хидратиращ крем върху всяка област на кожата си, за да осигурите защита, значението на специалния SPF става още по-ясно.

Не носете ниско ниво на SPF

Редовният въпрос: SPF 30 или 50? „Аз съм категорично за SPF 50. Ултравиолетовата светлина причинява не само преждевременно стареене, но и рак. И двете неща са силно предотвратими“, казва д-р Бантинг. Не само че SPF50 осигурява 95% защита от UV лъчите в сравнение с 93% от SPF30 (разлика от два процента, която с течение на времето се натрупва), д-р Бантинг също така посочва, че не сме съвършени – което означава, че много от нас не прилагат достатъчно SPF. „Бих предпочел хората да нанасят недостатъчно SPF50, отколкото 30.“

предишна статияНаско Сираков отбелязва 60-годишен юбилей
следваща статияГригор Димитров е на крачка от завръщане в топ 20