Начало Свят IN MEMORIAM: Почина един от създателите на съвременния интернет

IN MEMORIAM: Почина един от създателите на съвременния интернет

1820
интернет

Почина Джон Пери Барлоу – един от създателите па съвременния интернет и основател на американската неправителствена организация Electronic Frontier Foundation (EFF), защитавала правата в киберпространството. Той почина в съня си на 70-годишна възраст.

„Днес интернет загуби своя герой. EFF скърби за кончината на мъдрия си основател Джон Пери Барлоу. Без преувеличения може да се каже, че основните сегменти на интернет, които днес познаваме и обичаме, съществуват и се развиват благодарение на ръководството и вижданията на Барлоу”, се казва в съобщение на страницата на НПО във Фейсбук.

Заедно с Джон Гилмор и Мичъл Капор Барлоу беше в основата на създаването през 1990 на правозащитната организация Electronic Frontier Foundation, която защитава правата на потребителите на електронни средства за комуникация от посегателства на правителствени органи и частни корпорации.

Джон Пери Барлоу

Освен това, той е известен и с работата си в сферата на интернет.

През 70-те години, в съавторство с китариста Боб Уеър, Барлоу пише и няколко песни за американската рок група Grateful Dead. Сред текстовете на Барлоу са „Cassidy“ (за Нийл Касиди), „Estimated Prophet“, „Black-Throated Wind“, „Hell in a Bucket“, „Mexicali Blues“, „The Music Never Stopped“, и „Throwing Stones“.

предишна статияОптична илюзия, която ще ви накара да се замислите за зрението си
следваща статияПрародителят на всички британци е… къдрав, тъмнокож и със сини очи