Начало Водещи In memoriam: Отиде си една музикална легенда

In memoriam: Отиде си една музикална легенда

1884
Джони Холидей

„Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи и не вярвам в тях. И все пак това е така. Мъжът ми го няма вече. Той ни напусна тази нощ, целия си живот живя мъжествено и достойно.

Това написа в социалните мрежи съпругата на музиканта.

Около година 74-годишният Холидей се бори с рак на белите дробове. По-рано медиите съобщиха, че химиотерапията се е отразила негативно на здравето на музиканта и състоянието му се е влошило.

Джони Холидей

Джони Холидей (Жан-Филип Лео Смет) е роден на 15 юни 1943 година в Париж. Има над 400 турнета събрали повече от 15 милиона зрители. До 2005 продава около 80 милиона диска. Осемнайсет от албумите на Холидей са платинени. Пише много песни в стила шансон и музиката за филми.

На 12 април 1965 се жени за Силви Вартан и от брака се ражда синът им Давид. Джони Холидей е съсредоточен много повече върху кариерата си и приятелите си отколкото върху семейството си и на 4 ноември 1980 г. бракът завършва с развод. Следват няколко други брака. От брака си с актрисата Натали Бай има дъщеря Лора Сме, която е също киноактриса. От 2006 г. живее в Швейцария.

Джони Холидей

Силви Вартан е родена на 15 август 1944 година в софийското село Искрец. Баща ѝ, Жорж Вартанян, е роден във Франция, от майка българка и баща арменец. В София той работи като аташе във френското посолство. Майката на Силви, Илона, е дъщеря на известния архитект Рудолф Майер, потомък на унгарски евреи.

Семейството пристига в Париж на 24 декември 1952 година и седемгодишната Силви остава заслепена от френската столица.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Джони Хоридей. Макрон заяви, че „във всички нас има по нещо” от музиканта.

„От Джони Холидей няма да забравим нито името, нито лицето, нито гласа, нито преди всичко песните, които с този суров и чувствителен лиризъм принадлежат изцяло на историята на френския шансон. Той внесе част от Америка в нашия национален Пантеон”, се казва още в текста на съобщението по повод смъртта на музикалната легенда.

предишна статияНикулден е! Хиляди българи имат повод да почерпят!
следваща статияМач на Григор Димитров определен за номер 2 на 2017 година