Изявлението на Янев, вън от съмнение, озвучава мнение на Румен Радев. В него няма грам професионализъм и прозорливост. Има инстинкт на раболепие и страх.

Това каза дипломатът и политически анализатор Илиян Василев пред БГНЕС. Поводът е позицията на министър на отбраната Стефан Янев, че България няма нужда от разполагане на допълнителни сили на НАТО.

„Не можем да си заровим главите в пясъка и да се правим на неутрални. Ако Янев е пропуснал да му припомня оценката за намеренията на Русия е, че тя реално се води да нападне Украйна и само чака пропагандата да ѝ даде повод. Пълна измислица са думите на Путин, че САЩ и НАТО щели да разполагат хиперзвукови оръжия в Украйна. Или още по-големите „откровения“ на Шойгу, че американски наемници планират да използват химическо оръжие за да атакуват Донбас? Сори, но да ви напомня на повода на Хитлер за нападението срещу Полша – едни „саботьори“, които били нападнали една радиокула, но този път в Ростов-на-Дон? Янев, изобщо има ли понятие за какво говори“, каза още Василев.

Той подчерта, че „не става дума да изпращаме наши войски в Украйна, а за защита на наша територия, при компрометиран капацитет за защита със собствени средства“.

„Когато НАТО ни предлагат да усилят тази защита, нашите пишман лидери се навеждат, защото се страхуват че техните избиратели ще се разсърдят, да не говорим за руската посланичка. При неясна ситуация винаги е нужно да си държим всички опции отворени. А това изказване на Янев ги затваря. И без това нямаме излишък от доверие към нас в НАТО след годините на лодки и платноходки на Борисов. Тревожното е че на ключови позиции в служби, в отбраната и външните работи се монтират хора близки до БСП, които имат спорен потенциал да отстояват национални интереси срещу Русия, Подобен корен имат и заловените руски шпиони в отбраната“, подчерта Василев.

„ИТН играе в тази схема. Не е точно темата, че мутрите излизат, а ченгетата влизат, защото те са с един и същ корен. ДСБ трябва да излезе от самоизолация и да защити интересите на избирателите си, за да балансира апетитите на БСП. Мълчанието на ПП с ясна декларация, че коалиционното споразумение не може да служи за налагане на политика по идеологически тертип. БСП не са спечелили избори за да налагат доминацията си в служби, армия, и дипломация.

Трябва ясно да се заяви, че Янев няма право на подобна позиция и изказаното мнение е негово лично. Той не формира, нито изразява еднолично политиката на България в тази област. Защото съюзниците ни ще помислят, че след като никой не оспорва казаното от военния ни министър, значи всички са съгласи с него. Не е проблем е, че е казал че няма да разполагаме войски, а че в динамична и несигурна среда се обвързваме с абсурдна позиция на неутралност, която може утре да ограничи възможностите за реакция и за помощ от страна на НАТО. Защото няма гаранция, до къде ще стигне Путин. Той отдавна си води война на българска територия – взривява складове, защото някой наши търговци изнасят за Украйна, изпраща агенти за да ги убиват с „Новичок“ – да сте чули категорична позиция от Янев или Радев?, попита още дипломатът.

 Силно препоръчвам Кирил Петков и Асен Василев да вземат нещата в ръцете си и да ограничат солови изяви на Янев, дори и ако те изразяват мнения на Радев, които той по тактически съображения не желае да изразява публично“, каза още Илиян Василев.

Материалът е на debati.bg