Неделите

Григор Димитров продължава да пише златни страници в историята на българския тенис. Световният №3 достигна до двубоя за титлата на Финалите на АТР и нямаше как да скрие емоциите си след успеха над Джак Сок с 4:6, 6:0, 6:3.

„Развълнуван съм. Неделите винаги си най-хубавите дни да играеш. Затова тренирам в неделя“ сподели Григор.

В спора за трофея той ще играе срещу Давид Гофен (не преди 20:00 ч. българско време), който се наложи над Роджър Федерер. Само преди дни Гришо надви белгиеца с 6:0, 6:2 в груповата фаза.

„Смятам, че той ще бъде много уверен. Но аз няма да мисля за неговата настройка, а ще гледам собствената си игра. Съсредоточил съм се върху себе си и възстановяването ми. Разбира се няма как да бъде същото, след като вече сме се срещнали. Сега е различна фаза,“ коментира Гришо преди решителната битка.

„Той се представя отлично тази седмица. Победи Рафа и Роджър. Това са големи победи. Той е уверен в играта си, но аз се концентрирам върху мен и моята игра. Предишният мач е в миналото. Бих искал да натисна копчето за повторение. Не мисля, че някой от нас ще мисли за това.

Гофен е много интелигентен играч. И двамата няма какво да губим. За първи път сме на този финал. Познавам играта му добре. Би трябвало да опита нещо различно. Предполагам, че ще рискува повече, ще се опита да бъде по-агресивен“, сподели Димитров.

Давид Гофен

Димитров стана първият дебютант, който достига финал след Давид Ферер през 2007-ма година. Тогава испанецът загуби от Роджър Федерер. Гришо ще се опита да последва примера на друг дебютант – Алекс Кореча триумфира през 1998 в тази роля, като надиграва сънародника си Карлос Моя.

До момента най-голямата титла на Димитров дойде през този сезон. Той спечели Мастърс 1000 в Синсинати през лятото. Сега обаче ще има възможност да вземе трофей на дори по-голяма сцена и да спечели 1500 точки за ранглистата. От сега е сигурно, че първата ни ракета ще се изкачи до №3 в света и там ще завърши сезона. Пред него ще бъдат единствено Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Григор Димитров

„Целта ми беше да завърша в топ 10. А сега ще бъда №3. Това е прекрасна, прекрасна награда. Именно затова работя. И това е положително не само за мен, но и за целия ми екип. Всичко това е чудесна основа за старта на подготовката за новата година,“ коментира Григор след полуфиналите.

„Това е перфектният завършек на годината. Остава само един мач до края и просто ще изляза на корта да дам всичко от себе си. Много съм щастлив и благодарен за този специален момент,“ допълни най-добрият български състезател.

Относно оспорваният двубой срещу Сок, Димитров заяви.

„Започнах мача по начина, по който исках. При 3:0 този шанс за пробив беше ключов момент за него. Той навлезе в корта, започна да играе малко по-агресивно. Позволих му да играе в неговия стил. Вторият сет беше еднопосочен. Играх много добре. В третия трябваше да намеря тези малки пролуки в неговата игра, за да го пречупя“, коментира Григор ключовите моменти в срещата.

„Подобен мач понякога е игра на нерви. През цялата седмица това е един от най-големите ми плюсове – че оставям всяка точка веднага в миналото и мисля за следващата. Това са най-важните мачове – когато не играеш най-добрия си тенис, но успяваш да намериш начин да спечелиш. Точно това правят най-добрите“, завърши той.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияРоботизацията на товарния транспорт ще икономиса $300 милиарда от заплати
следваща статия„Дойче веле”: Поколението „смартфон”