Заложникът в магазин на „Епъл”, който успя да избяга от похитителя си и така помогна на полицията да го хване, се оказа българин. Това съобщи „Ройтерс”, коригирайки по-ранни съобщения, че е британски гражданин.

Заложникът, описан от полицията като българин на 44-години, избягал от сградата, когато полицейски робот доставял вода до вратата на магазина по искане на заложника. След това похитителят започнал да преследва мъжа, като така напуснал магазина и бил повален от полицейски автомобил. Мъжът е бил арестуван, малко след 22:30 ч.

„Заложникът изигра героична роля, като направи пробив“, заяви началникът на амстердамската полиция Франк Пау на пресконференция в сряда. „В противен случай тази нощ можеше да бъде дълга.“

В сряда полицията заяви, че мъжът, който беше арестуван в Амстердам, след като в продължение на няколко часа държа под прицел заложник в магазин на „Епъл“ е единственият заподозрян за инцидента. Той е имал експлозиви по тялото си, но те не са били готови за детониране.

Заподозреният за вземане на заложници, 27-годишен мъж от Амстердам, носел пистолет и автоматична пушка, с които произвел поне четири изстрела, когато полицията пристигнала на площада около 18:00 ч. (17:00 ч. по Гринуич), заявиха от полицията.

Мъжът, който е имал криминално досие, се е свързал с полицията по време, за да поиска откуп от 200 млн. евро (226 млн. долара) в криптовалути и безопасно излизане от сградата, каза Пау.

предишна статияПресилена ли е истерията в Киев и започна ли война наистина?
следваща статияБоряна Калейн е гимнастичка №1 в Европа