Френска монахиня, която наскоро отпразнува 118-ия си рожден ден с традиционния си коктейл от порто и шоколад, вече е най-възрастният човек на планетата. след като почина досегашният най-възрастен жител на земята – 119-годишна японка.

Лусил Рандън, известна като сестра Андре, е родена в Южна Франция на 11 февруари 1904 г. Сега тя живее в старчески дом в Тулон на брега на Средиземно море, като започва всеки ден със закуска и след това отива на сутрешна литургия, въпреки че вече е полусляпа.

„Тя е щастлива, много й харесва това внимание“, каза директорът по комуникациите на дома Дейвид Тавела. „Истинската й цел на монахинята е изпревари Жана Калман“ – французойка, за която се твърди, че е била на 122 години при смъртта си през 1997 г.

Тази година сестра Андре получи ръчно написан новогодишен поздрав от президента Еманюел Макрон.

Френската монахиня, най-възрастният човек в Европа, победи Covid-19 в навечерието на 117-ия рожден ден

На младини тя работи като гувернантка в Париж – период, който определяла като „най-щастливият в живота си“, а по-късно приема религиозните обети на Дъщерите на милосърдието.

Следващата най-възрастна жителка отново е дама – полякиня на 115 години.

Повечето столетници се намират в така наречените „сини зони“ по света, където хората живеят по-дълго от средното -например, Окинава в Япония, или на италианския остров Сардиния.

Франция, макар и да не се счита за „синя зона“, има 30 000 столетници, а около 40 от тях са на 110 или повече години.

 

предишна статияПочина най-възрастната жена в света
следваща статияНаско Сираков отбелязва 60-годишен юбилей